Gemeente Winterswijk


Huisbezoek 65-plussers in Winterswijk

Winterswijk - De gemeente Winterswijk gaat huisbezoeken afleggen bij 65-plussers in de gemeente. De wijk Batavier is daarbij als eerste aan de beurt. Professionele en vrijwillige ouderenadviseurs bezoeken alle 65-plussers uit deze wijk. De gesprekken zijn bedoeld om de ouderen actief te informeren over de voorzieningen en regelingen die vanuit de gemeente beschikbaar zijn. Ook wil de gemeente via de gesprekken inzicht krijgen in hoe ouderen hun leefomgeving ervaren.

De gemeente Winterswijk voert een actief ouderenbeleid. Dit beleid is er onder meer op gericht om ouderen te ondersteunen bij het behoud van hun zelfstandigheid. Steeds meer ouderen blijven het liefst wonen in hun vertrouwde omgeving. Kleine aanpassingen aan de woning, thuiszorg, vervoer of bijvoorbeeld een maaltijdvoorziening helpen vaak al om de thuissituatie geschikt te houden. Soms zijn ouderen echter niet van de mogelijkheden op de hoogte.

Huisbezoek
Alle 65-plussers in de wijk Batavier ontvangen binnenkort een brief met daarin informatie over het huisbezoek. De deelname van de ouderen is daarbij geheel vrijblijvend.Tijdens het bezoek vertellen de ouderenadviseurs over de voorzieningen en regelingen die de gemeente beschikbaar heeft. Daarnaast kunnen de ouderen met de adviseurs open in gesprek gaan.

Resultaten
Persoonlijke informatie die in de gesprekken naar voren komt, wordt vertrouwelijk behandeld en door het Zorgloket opgepakt. Wijkgerichte resultaten worden geïnventariseerd en meegenomen in een verbeterplan voor de wijk Batavier.

Winterswijk als uitdaging
Het verbeterplan wordt opgesteld in het kader van 'Winterswijk als Uitdaging', de intentieovereenkomst die op 21 februari door Woningcorporatie de Woonplaats en de gemeente Winterswijk gesloten is. Doel van de overeenkomst is om de leefbaarheid en sociale samenhang in een aantal Winterswijkse wijken te verbeteren. De wijk Batavier vormt de pilot in dit project.

Uitbreiding onderzoek naar overige ouderen Winterswijk Na afloop bekijkt de gemeente bekijken of zij de werkwijze bij de huisbezoeken in de Batavier ook kan toepassen op de overige wijken in de gemeente. Vervolgens brengt de gemeente ook de leefsituatie van de overige 65-plussers uit de gemeente Winterswijk in kaart.