Partij van de Arbeid

Den Haag, 7 juli 2008

Vragen van het lid Heerts (PvdA) aan de minister van Justitie

met betrekking tot uitwisseling van DNA-data met andere landen


1. Kent u het nieuwsbericht "Koppeling Nederlandse en Duitse DNA-databank1"?


2. Hoeveel onderzoeks- en personele inzet waren er bij het NFI nodig in het kader van de vergelijking van Duitse en Nederlandse DNA-profielen? Welk deel van de personele en onderzoekscapaciteit van het NFI was nodig voor het maken van die match en welk deel zal nodig zijn in het vervolgtraject?


3. Is het juist dat DNA-profielen uit andere landen niet altijd vergelijkbaar zijn met Nederlandse DNA profielen, bijvoorbeeld omdat het aantal DNA-merkers ('loci') afwijkt van de Nederlandse, en dat daarom nader onderzoek van het DNA nodig is? Zo ja, hoeveel van de capaciteit van het NFI vergt dit?


4. Is de onderzoeks- en personele capaciteit van het NFI qua omvang toegerust op het vergelijken van DNA-profielen met DNA-profielen uit andere landen en het verrichten van nader onderzoek naar de gevonden matches? Zo ja, waar blijkt dat uit? Zo nee, wordt de capaciteit van het NFI dan uitgebreid?


5. In hoeveel gevallen zal de match tussen de Nederlandse en Duitse DNA-profielen naar verwachting leiden tot een rechtshulpverzoek om zaak- en persoonsgebonden gegevens uit het buitenland te achterhalen? In hoeveel gevallen zal de match tussen de Nederlandse en Duitse DNA-profielen naar verwachting leiden tot heropening of opening van een zaak?


6. In welk tijdbestek kan het NFI en het overig justitieel apparaat de toestroom van DNA-hits voortvloeiend uit de vergelijking met Duits DNA verwerken? Hoe zal dit zijn indien ook met andere landen vergelijkingen worden gemaakt?


7. Komen de regels ten aanzien van het verzamelen en beheren van DNA-gegevens van de landen die het Verdrag van Prüm hebben geratificeeerd overeen met de Nederlandse regels? Zo nee, wat zijn in hoofdlijnen de verschillen?


1 zie website NFI

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018

2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl