Gemeente Dirksland


Gemeenten Goeree-Overflakkee ondertekenen convenant Kinderen doen mee!

Op maandag 30 juni hebben de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee, net als ruim honderd andere gemeenten, het convenant Kinderen doen mee! ondertekend in Utrecht. Met het convenant spreken de gemeenten de intentie uit om extra ondersteu-ning te bieden aan kinderen uit arme gezinnen. Het gaat daarbij om buitenschoolse ac-tiviteiten op het gebied van sport, cultuur en algemene ontwikkeling.

Staatssecretaris Aboutaleb van SZW tekende samen met vertegenwoordigers van de diver-se gemeenten, in bijzijn van minister Rouvoet van Jeugd en Gezin en staatssecretaris Dijksma van Onderwijs, de convenanten. De partijen maakten de afspraak om het aantal kinderen in arme gezinnen dat niet maatschappelijk participeert -omdat er thuis te weinig geld is- met ten minste de helft terug te brengen.

Staatssecretaris Aboutaleb hoopt en verwacht dat ook de overige gemeenten binnenkort zul-len tekenen. De extra activiteiten zijn bedoeld voor kinderen tot 18 jaar die opgroeien in huis-houdens met een laag inkomen. In totaal gaat het in Nederland om rond de 400.000 kinde-ren. Het kabinet trekt hiervoor 80 miljoen euro extra uit.

In zijn toespraak benadrukte staatssecretaris Aboutaleb de noodzaak van armoedebestrij-ding: "Ik wil, zoals dat heet, de reproductie van armoede tegengaan. Want overdraagbare armoede is niet eerlijk. Ik wil dat er een einde komt aan het automatisme dat kinderen uit ar-me gezinnen minder kansen hebben dan andere kinderen. Want ieder kind is gelijk", aldus de staatssecretaris. Hij benadrukte dat het niet alleen bij het uitspreken van ambities mag blijven: 'Ik heb extra geld beschikbaar gesteld, een handreiking armoedebeleid laten maken en een wetsvoorstel ingediend om u te helpen", zo zei hij tot de aanwezige wethouders. "Nu is het aan u om met concrete activiteiten te komen".

De gemeenten op Goeree-Overflakkee werken lokaal en regionaal het beleid verder uit om extra ondersteuning te kunnen bieden aan kinderen uit arme gezinnen.