Vereniging van Effectenbezitters


Wie een put graaft voor een ander, heeft tenminste nog werk! Kamagurka

Effect 14: Fortis en het debacle van 30 miljard Nieuwsbericht | 07-07-2008

Nog geen vier maanden geleden riep het gros van de grote mannen uit de Amerikaanse financiële wereld dat de kredietcrisis achter de rug was. Nu neemt het legioen zwartkijkers weer gestaag toe. Volgens zakenbank Goldman Sachs zijn de bedrijfsmodellen van de Amerikaanse zakenbanken zelfs nog altijd aan het verslechteren.

Op de Nederlandse beurs is het vooral Fortis dat beleggers liet schrikken met een aantal noodmaatrgelen. Over een jaar gemeten hebben aandeelhouders van Fortis euro 30 miljard in rook zien op gaan. De nieuwe ronde kwartaalcijfers van de grote financiële instellingen moet meer duidelijkheid bieden over het volgende hoofdstuk van de kredietcrisis.

Octoplus zwijgt over kritieke toestand
Bij biotechbedrijf Octoplus is de bodem van de kas in zicht. Dat moet tenminste de conclusie zijn die volgt uit de informatie die Octoplus aan beleggers geeft over de zijn financiële situatie. De VEB vroeg het bedrijf om opheldering maar kreeg die niet. Conclusie tot nu: Octoplus is in moeilijkheden en nieuw kapitaal lijkt de enige uitweg.

CVC biedt te weinig voor Schuitema
Private investeerder CVC wil de resterende aandeelhouders van Schuitema euro 20,11 per aandelen geven voor hun stukken. Volgens de VEB is dit geen billijke prijs, gezien de prijs en bijkomende privileges die grootaandeelhouder Ahold eerder ontving. Daar komt nog bij dat de details van deze overeenkomst tussen CVC en Ahold niet openbaar zijn gemaakt zodat de overgebleven aandeelhouders te weinig informatie ter beschikking hebben om het bod op merites te beoordelen.

En verder in Effect:

* Een interview met Qurius-topman Fred Hermans
* De Herstel-Note H1O ontrafelt

* Analyses over inflatie, Inbev en de grondstoffenhype
* Een gesprek met directeur Steven Smit van Morningstar Benelux
* Een handleiding Uitkopen

* Bijdragen van Jan Maarten Slagter, Pieter Wind, Bert van Dijk, Koen Lauwers en Royce Tostrams

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 14. Nog geen lid? Klik dan hier.