Nederlandse Spoorwegen

7 juli 2008

Van de snelweg in de trein

11% stijging van het aantal reizigers vanaf station Best Succesvolle samenwerking tussen NS, ProRail en Rijkswaterstaat

Sinds 7 april stoppen er intercity's in Best om automobilisten te verleiden tijdens de werkzaamheden aan de A2 over te stappen op de trein. De afgelopen twee maanden is het aantal reizigers dat de auto parkeert en vervolgens per trein verder reist gestegen met 11%.

NS en ProRail zijn blij met deze toename. Om dit succes samen met onze klanten te vieren, zijn de reizigers vanochtend in de ochtendspits op station Best verwelkomd met gratis koffie van NS en een gratis koekje van ProRail. Deze actie zal de komende twee maanden tijdens de ochtendspits worden herhaald. Parkeren bij het overstappunt was al gratis.

Met Best als overstappunt bieden NS, Rijkswaterstaat en ProRail automobilisten tussen Eindhoven en Utrecht/Schiphol een slimme keuze om files ten gevolge van wegwerkzaamheden aan de A2 te vermijden. Het aantal parkeerplaatsen bij Best is onlangs uitgebreid van 475 naar 650. Daarnaast staan er borden met actuele informatie over het treinverkeer langs de A2 ter hoogte van Best.

Noot aan de redactie
Meer informatie: NS persvoorlichting, telefoon 030-2357070 of ProRail Persvoorlichting 040-2329649 NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen treinreizigers hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De trein is een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot, terwijl de gemiddelde kilometerprijs lager is dan de variabele autokosten. Op de 379 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn. NS Reizigers zorgt voor het rijden van de treinen en de informatie en service aan de reizigers op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken worden om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Hispeed verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese

steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de Internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren. NS deelt het spoorwegnet - het drukst bereden van Europa - met ruim 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet.
ProRail
ProRail zorgt voor 6.500 kilometer spoor en beheert 386 stations. Over het spoor rijden dagelijks 5500 reizigerstreinen met bijna 1,2 miljoen passagiers en rijden er ruim 350 treinen met een gezamenlijke vracht van 110.000 ton goederen. Daarmee is het Nederlandse spoorwegnet een van de drukste van Europa. Er zijn 13 verkeersleidingposten die het treinverkeer in Nederland aansturen. Bij ProRail werken 3000 mensen.


---- --