Cap Gemini Nederland


PERSBERICHT

Utrecht, 7 juli 2008

Bereikbaarheid gebieden buiten de Randstad verder onder druk

Nederland staat nu voor de keuze tussen een duurzame of verrommelde leefomgeving

Buiten de Randstad ontstaan steeds vaker verkeersknelpunten en gebieden die door een gebrekkige onderlinge aansluiting tot een verrommelde ruimtelijke ordening leiden. Nederland heeft de mogelijkheid om met een actieve en integrale benadering deze negatieve trend om te buigen en een duurzame leefomgeving te creëren. Dit vraagt wel een breuk met het huidige beleid dat hoofdzakelijk focust op regionale knelpunten. Het vraagt ook een breuk met de heersende trend om één mobiliteitsoplossing naar voren te schuiven in plaats van een integraal mobiliteitsplan met meerdere invalshoeken. Het samenvoegen van verantwoordelijkheden binnen één ministerie helpt bij het succesvol realiseren van een integraal mobiliteitsbeleid. Dit staat in Trends in Mobiliteit 2008 'De Randstad voorbij': Gevolgen van de economische schaalsprong, de jaarlijkse rapportage van Capgemini over de ontwikkelingen rond vervoer van mensen en goederen in Nederland.

Planologen, politici en beleidsmakers hebben zich collectief laten verrassen door de relatief snelle economische schaalsprong van Nederland. Dit heeft geleid tot een stelselmatige onderschatting van de mobiliteitsgroei in met name gebieden buiten de Randstad. Hierdoor heeft het lange tijd aan ambitie ontbroken om tot een samenhangend beleid te komen waarin verschillende bestuurslagen hun deelbelangen laten varen ten gunste van een integrale aanpak van mobiliteit. Het rapport stelt vier maatregelen voor om de koers van het mobiliteitsbeleid te veranderen: · Benoem drie 'Musketiers' voor respectievelijk de Randstad, de rest van Nederland en Europa die namens de Minister gemachtigd zijn om over de verschillende bestuurslagen, geografische grenzen en ministeries heen een integraal en samenhangend mobiliteitsbeleid te ontwikkelen en daadwerkelijk uit te voeren. · Regel het recht op overpad voor Europees transitverkeer door ondergronds of bovengronds corridors te bouwen waardoor lokaal verkeer meer ruimte krijgt. Als 'Gateway to Europe' kan de bouw van de corridors vanuit Europa worden gefinancierd. · Investeer niet alleen in fysieke infrastructuur, maar ook in innovatieve communicatie-infrastructuur om de noodzaak tot mobiliteit weg te nemen. · Gebruik de mogelijke komst van de Olympische Spelen in 2028 als aanjager van een grootschalig programma voor infrastructuur en ruimtelijke ordening.

Het rapport stelt dat Nederland zich 'overvallen' voelt door de groeistuipen die ons land op het gebied van mobiliteit heeft meegemaak t. Mede dankzij de sterke ontwikkeling van Nederland als een Europese Mainport, heeft ons land een sterke economische schaalsprong gemaakt. Tegenover de toenemende nationale en internationale druk op de Nederlandse verkeersinfrastructuur staan tot dusverre losstaande mobiliteitsinitiatieven die onderling nog te weinig samenhang vertonen en nauwelijks een Europese ambitie uitstralen. Verschillende bestuurslagen zijn er tot nu toe niet in geslaagd om hun eigen belang ondergeschikt te maken aan het algemene belang. Ook moet er meer samenhang komen tussen de verschillende vervoersmodaliteiten. De mobiliteitsproblematiek kan alleen structureel worden opgelost in samenhang met andere belangrijke aspecten, zoals milieu, veiligheid, duurzaamheid, de positie van Nederland als Europese topregio en economische groei.

Vice President Frans van den Hurk van Capgemini Nederland: "Het huidige kabinet ademt de sfeer van doorpakken. Nu is het zaak om die sfeer ook te vertalen naar een integrale visie op mobiliteit. Het 'Huis van Thorbecke' is een anachronisme. Wie uit het raam kijkt, ziet dat er in 160 jaar veel veranderd is. Er is bijvoorbeeld ook nog een virtuele communicatie-infrastructuur ontstaan naast de fysieke infrastructuur. Zorg als overheid bijvoorbeeld voor een betrouwbare en laagdrempelige toegang tot deze infrastructuur. Dat is niet alleen milieuvriendelijk en snel, maar het past ook veel beter bij een tijd waarin mensen zoeken naar een betere balans tussen werk-, reis- en privétijd."

Voor meer informatie over het rapport: www.trendsinmobiliteit.nl.

EINDE PERSBERICHT

Over Capgemini
Capgemini levert aantoonbaar toegevoegde waarde aan de prestaties en veranderingsprocessen van zijn klanten in een groot aantal branches. Dit gebeurt met een compleet en innovatief aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten, die vrijheid creëren in het ondernemerschap van de klanten. Daarbij werkt Capgemini op een onderscheidende manier - the Collaborative Business Experience - samen met zijn klanten aan het behalen van snellere en betere resultaten. Bovendien wordt gebruikgemaakt van het eigen wereldwijde leveringsmodel Rightshore®, met als doel de juiste resources op de juiste locatie tegen concurrerende prijzen te kunnen leveren. Capgemini heeft vestigingen in 36 landen en heeft wereldwijd meer dan 83.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2007 een omzet van 8,7 miljard euro. Meer informatie is beschikbaar op www.nl.capgemini.com.

Voor meer informatie/het rapport:
Capgemini
Madelon Kaspers Woordvoerder
Telefoon: +31 (0) 30 689 2453
Mobiel: +31 (0) 6 100 358 34
Email: persvoorlichting.nl@capgemini.com