Ingezonden persbericht


De Plataan op het Doelenplein heeft de X-factor!

Na een spannende eindstrijd is de plataan op het Doelenplein de winnaar van de verkiezing Welke boom heeft de X-factor? Gedurende zes weken hebben Delftenaren massaal gestemd op hun favoriete bomen. De Hollandse iep van Sociëteit Alcuin stond een tijd bovenaan, maar de plataan van het Doelenplein kwam razendsnel op gelijke hoogte. Deze prachtige Delftse bomen gingen met elkaar de strijd aan om de X-factor. Met 1028 stemmen heeft de plataan uiteindelijk gewonnen. Op 28 augustus zal de winnaar feestelijk worden gehuldigd.

Met de vraag Welke boom heeft de X-factor? deed de Bomenstichting een oproep aan alle Delftenaren om hun favoriete boom bekend te maken. Deze boomverkiezing, waarvan Delft de primeur heeft, is een succes geworden. Meer dan 2300 stemmen zijn er via de website www.boomverkiezing.nl uitgebracht.

Wat maakt de plataan op het Doelenplein zo bijzonder? De persoon die de winnaar heeft genomineerd spreekt van 'een boom met een koninklijke uitstraling, een prachtige plataan met volle ronde kruin'. Volgens andere stemmers geeft de boom allure aan het Doelenplein. 'De boom op het plein zorgt voor een mediterrane sfeer, het mooiste plekje in Delft. Je waant je in Italië! Het zonlicht kan deze boom als geen ander doen stralen.'

Over de Hollandse iep van Alcuin die tweede is geworden met 922 stemmen spreekt de persoon die hem nomineerde: 'Het is een van de grootste en mooiste bomen van de binnenstad. Wij kijken er al 32 jaar op uit en zijn er zeer aan gehecht'. De iep wordt door anderen gezien als 'een mooie boom met een rijke historie.' Studenten van de sociëteit vinden het 'een supermooie boom'. De kustsequoia van de Botanische Tuin is op afstand derde geworden met 86 stemmen. Zijn zachte stam maakt hem volgens stemmers tot een echte knuffelboom.

De uitslag van de verkiezing in Delft kunt u bekijken op www.boomverkiezing.nl. Op 28 augustus wordt de plataan om 15.00u op feestelijke wijze gehuldigd.

Welke boom heeft de X-factor?
www.boomverkiezing.nl.

einde persbericht

Verzenddatum: 7 juli 2008



Ingezonden persbericht