Junior 8 sluit bijeenkomst af met verklaring voor G8 07 juli 2008, Den Haag - Voorafgaand aan de G8, de bijeenkomst van de acht rijkste industrielanden die vandaag begint, is in Japan de Junior 8 gehouden. Kinderen uit de G8- en een aantal ontwikkelingslanden hebben tijdens deze bijeenkomst gepraat over de grote wereldproblemen die de levens van talloze kinderen beïnvloeden. De uitkomsten van de Junior 8 worden vandaag aan de G8 gepresenteerd.

Deelnemers aan de Junior 8 spelen tijdens de openingsceremonie op Japanse drums. Foto: Unicef Japan/2008/Sato Deelnemers aan de Junior 8 spelen tijdens de openingsceremonie op Japanse drums. Foto: Unicef Japan/2008/Sato

De 39 deelnemers aan de Junior 8, afkomstig uit Barbados, Canada, Ivoorkust, Frankrijk, Duitsland, Irak, Italië, Japan, Kyrgyzstan, Mongolië, Nepal, Rusland, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben een verklaring opgesteld, waarin ze de G8 vragen om naar hen te luisteren. De aanbevelingen die ze op diverse terreinen doen, moeten als het aan de deelnemers aan de Junior 8 ligt echt worden opgevolgd. In de verklaring komen drie thema's aan de orde: de klimaatverandering, armoede en ontwikkeling met daarbij speciale aandacht voor Afrika en het voorkomen van infectieziektes als aids.

Klimaatverandering
De Junior 8 vraagt in de verklaring om een verdrag voor alle landen met daarin richtlijnen voor de beperking van de uitstoot van broeikasgasssen. Ook moet er een internationale organisatie komen die producten beoordeelt op hun milieuvriendelijkheid. Groene producten krijgen een speciaal label en subsidie van de overheid. De G8-landen moeten een vast percentage van hun energiewinning reserveren voor alternatieve energiebronnen, zoals zonlicht, wind en water.

Armoede en ontwikkeling, met speciale aandacht voor Afrika De G8-landen moeten de rechten van kinderen, en dan vooral die van meisjes, promoten. Daarnaast moeten alle G8-landen het Verdrag voor de Rechten van het Kind ratificeren (de Verenigde Staten hebben dat nog niet gedaan) en ervoor zorgen dat de G8- en andere landen zich aan dit verdrag houden. De deelnemers aan de Junior 8 vinden ook dat de G8-landen hun belofte dat ze 0,7 procent van hun bruto nationaal product zullen besteden aan ontwikkelingshulp, moeten nakomen.

In de verklaring staat daarnaast dat de G8-landen voortaan geen gebonden ontwikkelingshulp meer mogen geven. Met deze hulp worden ontwikkelingslanden bijvoorbeeld gedwongen om goederen en diensten in het donorland af te nemen en vaak spelen bij het toekennen van gebonden hulp ook politieke motieven een rol. Rijke landen moeten bovendien de schulden van ontwikkelingslanden kwijtschelden.

Tijdens de Junior 8 spraken 39 kinderen met elkaar over diverse wereldproblemen. Foto: Unicef Japan 2008/Sato Tijdens de Junior 8 spraken 39 kinderen met elkaar over diverse wereldproblemen. Foto: Unicef Japan 2008/Sato

Als bedrijven in Afrika en andere regio's de infrastructuur willen ontwikkelen, moet dat door de G8-landen met behulp van bijvoorbeeld subsidies worden beloond.

De G8-landen moeten stimuleren dat in ontwikkelingslanden anti-discriminatiewetten worden aangenomen en dat conflicten op een vreedzame manier worden opgelost (de Junior 8 doelt hierbij vooral op Afrika). De deelnemers aan de Junior 8 raden de G8 aan om daarvoor het onderwijs en de media in te schakelen.

Gezondheid en infectieziektes, waaronder hiv en aids De G8 moeten voorlichting over het voorkomen van ziektes, goede voeding, hygiëne en veilige seks ondersteunen. Om ervoor te zorgen dat medicijnen in ontwikkelingslanden (zoals aidsremmers) betaalbaar zijn, moeten ze ook patenten voor medicijnen verkopen aan fabrikanten die medicijnen tegen lage kosten willen produceren. De budgetten van ontwikkelingslanden voor gezondheidszorg kunnen worden aangevuld met donaties van de G8-landen, zodat de ontwikkelingslanden de mogelijkheid krijgen om medisch personeel op te leiden en aan te stellen en om bijvoorbeeld waterzuiveringsmiddelen en muskietennetten te verspreiden.

Bij alle drie de thema's vragen de deelnemers aan de Junior 8 om kinderen bij de oplossing van de problemen te betrekken. 'Wij mogen niet worden genegeerd,' is de steeds terugkerende boodschap. Een vertegenwoordiging van de Junior 8 zal vandaag de verklaring aan de leiders van de G8 overhandigen.

Website: www.j8summit.com