Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Bouw in beeld 2007

---

Winstontwikkeling grote bouwbedrijven valt tegen

De bouwnijverheid heeft een bijzonder goed jaar achter de rug. Van de hoofdaannemingsbedrijven in de bouw die zowel in 2006 als 2007 actief waren steeg de omzet in het afgelopen jaar met 6 procent. Voor de kleine bedrijven was dat zelfs 10 procent. Ook de winstmarge ontwikkelde zich positief. Alleen in het grootbedrijf was dat niet het geval, voornamelijk als gevolg van het feit dat de soms fors gestegen kosten bij langlopende projecten niet altijd aan de opdrachtgever doorberekend konden worden. Dat blijkt uit het onderzoek dat het EIB jaarlijks uitvoert onder 1.000 hoofdaannemingsbedrijven, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het rapport Bouw in beeld 2007.

De vooruitzichten voor 2008 werden eind 2007 als goed of zeer goed beoordeeld, zowel voor het eigen bedrijf als voor de hele sector. De orderportefeuilles waren goed gevuld. In de sector b&u hadden kleine bedrijven eind 2007 voor 6 maanden werk in portefeuille en grote bedrijven zelfs 15 maanden. Voor de sector gww was dat 7, respectievelijk 11 maanden. Een negatieve invloed op de gang van zaken in het bedrijf, en dan met name op de winstontwikkeling, gaat volgens de in het onderzoek betrokken bedrijven uit van scherpe prijsconcurrentie en hoge loonkosten als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bouwbedrijven nu minder vaak deelnemen aan openbare aanbestedingen dan 5 jaar geleden. De voornaamste reden daarvoor is dat er voldoende werk op andere wijze is te krijgen. Ook is de kans op gunning volgens veel bedrijven te klein in verhouding tot de voor de inschrijving te maken kosten. Die kans was voor gww-bedrijven in 2007 met 15 procent veel lager dan voor b&u-bedrijven, waarvoor de gunningskans iets meer dan 30 procent bedroeg. De gunningskans is in de afgelopen jaren echter wel gestegen. Eind jaren negentig was die voor grote gww-bedrijven slechts 9 procent. Een andere belangrijke reden om minder vaak deel te nemen aan openbare aanbestedingen is dat het prijsniveau bij openbare aanbestedingen vaak veel te laag gevonden wordt.

Bouwbedrijven die ook actief zijn in de ontwikkelingsfase van de door hen uit te voeren werken, ervaren de besluitvorming door overheden, bestemmingsplan- en inspraakprocedures en de complexiteit van wet- en regelgeving steeds meer als belemmerende factoren voor de voortgang van het werk. Desondanks zijn zij niet van plan om er mee te stoppen, omdat zij denken hun kansen op werk en winst er mee te vergroten. Het aantal bedrijven dat bij grote projecten knelpunten ervaart in de uitvoeringsfase is veel kleiner dan in de ontwik-kelingsfase. Het meest genoemd is het feit dat gedurende de looptijd van het project de bouwkosten zijn gestegen, zonder dat die aan de opdrachtgever doorberekend kunnen worden omdat er voor een vaste prijs wordt gewerkt en er geen afspraken zijn gemaakt over de doorberekening van gestegen kosten.

Zie publicatie: Bouw in beeld 2007