NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Ontbreken van juiste product breekt woningmarkt op

Er is in Nederland nog steeds sprake van een grote belangstelling voor een koophuis. Ondanks de huidige economische teruggang, overwegen nog steeds ruim 1,6 miljoen huishoudens met een bovenmodaal inkomen een woning te kopen. Of het hen echter lukt de geschikte woning te vinden, valt nog te bezien. De vraag naar (luxe) eengezinswoningen in het groen is namelijk aanzienlijk groter dan het aanbod. Wanneer daar geen structurele oplossing voor wordt gevonden (via andere bouwprogrammas), raakt de woningmarkt ernstig verstopt.

Dit blijkt uit de rapportage Huizenkopers in profiel van NVB, Vereniging voor bouwondernemers & ontwikkelaars. Deze recente woonenquête laat zien dat 1,6 miljoen mensen graag een (andere) woning zouden willen kopen. Men lijkt zich vooralsnog niets aan te trekken van de gevolgen van de kredietcrisis in Amerika, de sterk stijgende olie- en grondstoffenprijzen en de oplopende rentestanden.

Dit optimisme zou de zo noodzakelijke, maar momenteel moeizame doorstroming in de woningmarkt nog enigszins op gang kunnen houden. Helaas is dat niet het geval. Immers, maar liefst 85 procent prefereert een eengezinswoning, waarbij vooral de luxe woonvormen in het groen het meest favoriet zijn. De toename van het aandeel koopappartementen in de bouwprogrammas staat echter in schril contrast met deze wens. Ook blijkt uit de enquête een massale voorkeur voor de zogenoemde suburbane locatie. Vooral de kleine (ruim opgezette) woonwijkjes in gemeenten met een inwonersaantal van maximaal 25.000 inwoners zijn populair. Ook dit beeld contrasteert met de harde (politieke) realiteit. Het kabinetsbeleid zet immers zwaar in op het ( binnen)stedelijk wonen. Kortom, er is continu sprake van de verkeerde producten op de verkeerde plaats.

Dit heeft volgens NVB onmiskenbare gevolgen voor de doorstroming op de woningmarkt. Mensen die niet de geschikte woning kunnen vinden, maken onherroepelijk een pas op de plaats en blijven zitten waar ze zitten. Die kans wordt nog groter als blijkt dat nu een groeiend Nederlanders de gewenste woning simpelweg ook niet (meer) kan betalen. De meeste potentiële huizenkopers schatten hun financiële spankracht sinds de perikelen rondom de kredietcrisis namelijk (veel) groter in dan die in werkelijkheid is. Zo zegt men vaker in hogere prijsklassen te willen zoeken dan in het vorige NVB-woonwensenonderzoek van 2006, terwijl hun financieringsmogelijkheden zijn verslechterd. Veel kandidaat-kopers komen binnenkort dan ook voor de keuze te staan om de eisen naar beneden bij te stellen of gewoon niet te kopen. NVB verwacht in veel gevallen het laatste.

Dit alles betekent dat de groep die uiteindelijk ook echt zal verhuizen veel kleiner zal zijn dan de groep die nu (nog) graag aangeeft te willen verhuizen. Het komt er daarom meer dan ooit op aan dat de overheid het roer omgooit en marktpartijen in staat stelt die woningen neer te zetten waar in de markt vraag naar is. Zonder zon koerswijziging zal de Nederlandse woningmarkt onherroepelijk vastlopen.

Huizenkopers in Profiel is een tweejaarlijkse uitgave van NVB, Vereniging voor projectontwikkelaars & bouwondernemers. Hiervoor houdt het Onderzoeksbureau OTB van de TU-Delft een enquête onder 2.000 verhuisgeneigde huishoudens. Door deze woonenquêtes ontstaat niet alleen een helder beeld over de woonwensen, maar vooral ook over de dynamiek van de woningmarkt.

Klik hier om het eerste (samenvattende) hoofdstuk te downloaden.


---