Gemeente Beverwijk


07-07-2008 Beverwijk biedt bestemmingsplan digitaal aan

De gemeente Beverwijk heeft als één van de eerste gemeenten in Nederland een digitaal bestemmingsplan gepubliceerd op RO-Online. Dit is de landelijke site waarop vanaf 1 juli 2009 alle nieuwe ruimtelijke plannen van de overheid digitaal voor iedereen te zien moeten zijn. Op 1 juli 2008 is de site van start gegaan voor plannen die al digitaal kunnen worden aangeboden. Het bestemmingsplan 'Westertuinen en omgeving' is de eerste namens Beverwijk.

Eén site
In een bestemmingsplan staat wat de bestemming van een stuk grond is, welke activiteiten daar mogen plaatsvinden en welke regels er gelden. Het bestemmingsplan bepaalt dus wat en waar er gebouwd mag worden en waarvoor je een stuk grond of een bouwwerk mag gebruiken. Voor de burger is het straks heel makkelijk om op één site alle voor hem of haar relevante plannen te kunnen vinden. De bezoeker kan bekijken wat de functie is van elk perceel door met de muis te klikken op de plankaart.

Pilot
De afgelopen maanden deed de gemeente Beverwijk mee aan een pilot van het ministerie van VROM. In samenwerking met buRO uit Amersfoort is het bestemmingsplan 'Westertuinen en omgeving' klaargestoomd om digitaal aan te bieden. Dit heeft, naast een hoop ervaring met de digitalisering van ruimtelijke plannen, ook een bloemetje van het ministerie opgeleverd voor deze mooie prestatie. RO-Online en het bestemmingsplan zijn te vinden op: www.ruimtelijkeplannen.nl.