ABVAKABO FNV

Geen versoepeling ontslagrecht ambtenaren

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en enkele politieke partijen gebruiken het advies van de commissie Bakker om wederom te pleiten voor versoepeling van het ontslagrecht voor ambtenaren en voor "normalisatie" van de rechtspositie van de ambtenaar naar die van de werknemer in de marktsector. ABVAKABO FNV ziet in het advies van de commissie Bakker absoluut geen reden voor zulke voorstellen.

ABVAKABO FNV is het met de commissie Bakker eens dat niet het ontslaan, maar het voldoende instromen en vasthouden van ambtenaren de komende jaren de opgave is. De verwachting is dat binnen nu en vijf jaar 60% van de ambtenaren uitstroomt. De overheidssector zal daarom nog aantrekkelijker moeten worden voor medewerkers door goede arbeidsvoorwaarden en prettig werk bij een vernieuwende overheid. Scholings- en loopbaanbeleid moet daarom voortvarend worden opgepakt, zodat alle mogelijkheden onder het huidige personeel worden benut. Medewerkers die vanwege een reorganisatie, arbeidsongeschiktheid of onvoldoende kunnen functioneren, ontslagen dreigen te worden, moeten van-werk-naar-werk worden geholpen, zoals we in alle cao's voor ambtenaren hebben afgesproken. Een werkgever die een slecht functionerende onwillige ambtenaar wil ontslaan, heeft geen soepelere ontslagregels nodig, maar een normaal personeelsbeleid met een goed dossier, en dat moet zo blijven.

Geen verdere "normalisatie van de positie van de ambtenaar"

De leden van ABVAKABO FNV hebben nog niet zo lang geleden, na een uitvoerig debat, besloten dat het ambtenaarschap een bijzondere betekenis heeft en dat de tijd niet rijp is voor verdere zogenaamde "normalisatie" van de positie van de ambtenaar. Dit standpunt werd mede ingegeven door een in de loop der jaren ontstaan gebrek aan vertrouwen in de overheid als werkgever. Het rapport van de commissie Bakker geeft geen enkele aanleiding hierop terug te komen.