Geen geld voor groeiende zorgvraag

07/07/2008 15:50

Thuiszorg Groningen

Zorgorganisaties Sensire en Thuiszorg Groningen zijn genoodzaakt vanaf 7 juli nieuwe thuiszorgaanvragen voor verpleging en verzorging terug te verwijzen naar het Zorgkantoor, omdat zij geen geld krijgen voor de groeiende zorgvraag. Deze ingrijpende maatregel verzekert de zorg aan hun huidige 20.000 klanten. Door de bezuinigingen in combinatie met de toegenomen vraag lijdt tweederde van alle thuiszorgorganisaties verlies bleek uit een recent onderzoek van de brancheorganisatie ActiZ.

Nieuwe aanvragen terugverwijzen

Alle nieuwe aanvragen worden terug verwezen naar het Zorgkantoor, ook als de indicatie van een huidige klant wijzigt omdat langere of andere zorg nodig is. De reeds gemaakte thuiszorg afspraken met klanten worden wèl voortgezet. Zij kunnen blijven rekenen en vertrouwen op de zorg die zij van Sensire en Thuiszorg Groningen gewend zijn.

Anneke Mossou, algemeen directeur van Thuiszorg Groningen "Sensire en Thuiszorg Groningen staan klaar om iedereen met een zorgvraag te helpen. Wij zien dat steeds meer mensen bewust voor ons kiezen, wij willen graag helpen maar zonder financiering is dat onverantwoord".

Landelijke problemen

De vraag naar thuiszorg is sterk toegenomen, terwijl het landelijke AWBZ-budget niet is meegegroeid. Bovendien hebben Sensire en Thuiszorg Groningen in 2008 vijf % minder geld gekregen dan in 2007. De zorgkantoren zijn in Nederland verantwoordelijk voor de verdeling van het AWBZ-budget onder zorgaanbieders. Eind juni hebben Sensire en Thuiszorg Groningen van het zorgkantoor Menzis gehoord dat zij geen geld beschikbaar stelt om aan de groeiende zorgvraag te kunnen voldoen.

Maarten van Rixtel, algemeen directeur van Sensire: "We hebben geen keuze, maar deze maatregel gaat ons echt aan het hart. Want goede zorg thuis voor iedereen is en blijft altijd ons uitgangspunt".

Belang 20.000 bestaande klanten

Sensire is werkzaam in Gelderland en Thuiszorg Groningen in Friesland, Groningen en Drenthe. Zij moeten zich houden aan het budget dat voor 2008 is toegewezen, terwijl ze steeds meer indicaties krijgen. Door deze onmogelijke situatie zijn ze gedwongen nieuwe aanvragen terug te verwijzen. Sensire en Thuiszorg Groningen hebben de verantwoorde-lijkheid de zorg aan hun ruim 20.000 klanten te garanderen door als organisatie financieel gezond te blijven. Anders komt de continuïteit en kwaliteit van deze zorg in gevaar.