Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer wil afspraken over hoogbouw bij fotoplekken

07-07-2008

Minister Cramer (Ruimte en Milieu) gaat met gemeenten en provincies afspraken maken over hoogbouwbeleid in de buurt van landschappen met belangrijke nationaal cultuurhistorische waarde. Dat laat de bewindsvrouw weten in reactie op het advies van het College van Rijksadviseurs (CRA).

Het college adviseert minister Cramer gebieden aan te wijzen waar geen hoogbouw mag komen en daarvoor landelijke regels te maken. Nadere beleidsontwikkeling voor hoogbouw is noodzakelijk, vooral vanuit een oogpunt van een duurzame ruimtelijke ordening en de Nota Ruimte.

Belle van Zuylen
Aanleiding voor het advies zijn onder meer de Utrechtse plannen voor de 262 meter hoge toren Belle van Zuylen. Binnen de huidige regelgeving kan de gemeente Utrecht zelf beslissen om deze hoge toren te bouwen, ondanks dat die ook buiten Utrecht is te zien en vanuit het Groene Hart te zien zal zijn. Kan je ook nog iets zeggen over andere hoogbouwontwikkelingen als windturbines ??? Daarom is het volgens het CRA nodig dat het huidige gemeentelijke beleid wordt aangevuld met een rijksvisie.

Opstellen standpunt
Minister Cramer is positief over het advies van de CRA: "Ik juich een visie-ontwikkeling op hoogbouwbeleid en een bijbehorende verheldering van de rol van Rijk, provincies en gemeenten toe". Ze wil dat aan de hand van geldende en aanvullende regelgeving doen, zoals binnen de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening. Komende periode stelt ze in overleg met onder meer ministers Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) en Middelkoop (Defensie) een nader standpunt terzake op.

Bredere ontwikkeling
Cramer: "Daarbij wil ik graag uiteenlopende actuele zaken betrekken. Denk aan kantoren, appartementen, windturbines, windmolens, hoogspanningsverbindingen. Aan de hand van een dergelijk afwegingskader kunnen huidige en komende hoogbouwontwikkelingen - inclusief de Belle van Zuylen-toren - worden getoetst."

Meer informatie:

* Samen werken aan visie op hoogbouw op Rijksbouwmeester.nl