CDA afdeling Gelderland


Voorjaarsnota 2008 in Staten Gelderland

---

Provinciehuis/Sabelspoort

In een marathonzitting van 15 uur (2 dagen) heeft Provinciale Staten de agenda met 20 punten behandeld. De meeste aandacht ging uit naar de Voorjaarsnota.

De voorjaarsnota maakt de tussenstand van 2008 op en geeft de uitgangspunten aan voor de begroting 2009. Daarnaast werd een voorzet gegeven, hoe het extra Nuon dividend van EUR135 miljoen de komende jaren ingezet gaat worden. Ik verklap geen geheim met de opmerking, dat de financiën van de Provincie gezond zijn.

Tussenstand 2008

De tussenstand geeft financiële ruimte. Deze is onder anderen gebruikt voor:


- Onderwijs-arbeidsmarktbeleid EUR 500.000. Voorlichting en ondersteunen van projecten kan daar mee gedaan worden;


- Gratis museumdag ⬠500.000. De gratis museumdag is in 2008 ook weer mogelijk evenals voorgaande jaren;


- Verplaatsing Havo-Ubbergen, bedrag ⬠1,900.000. Het schoolgebouw staat naast een kwetsbaar natuurgebied. Om het gebied te beschermen moet de school verplaatst worden; de provincie ondersteunt deze verplaatsing.

Introdans

Het CDA was mede initiator en heeft de motie over Introdans van harte ondersteund. Introdans behoort tot de top 3 dansgezelschappen in Nederland, en is een volledig Gelders initiatief. Introdans is van uitzonderlijk hoog niveau en een bijzonder positief visitekaartje van de provincie Gelderland. Door bezuinigingen is Introdans in problemen gekomen. Een eenmalige impuls van ⬠200.000 helpt Introdans op de been te blijven, de kwaliteit te behouden zonder dat er serieuze roofbouw wordt gepleegd op de instelling en haar dansers.

Nuon dividend

Het dividend van de Nuon wordt gestort in het Meerjarig Investeringsfonds Gelderland (MIG). Deze reserve, het MIG, loopt tot 2017 en vertoont vanaf 2012 een negatief bedrag van ⬠128 miljoen en loopt af tot nul in 2017. Het CDA vindt een negatieve reserve niet acceptabel. Met de motie, gesteund door de meeste partijen in de Staten wordt GS opgedragen met de komende dividenden de negatieve standen weg te werken. Over het afgelopen jaar werd een extra dividend uitgekeerd van ⬠135 miljoen. De wensen van het CDA werd daarin gehonoreerd. De revitalisering van bestaande bedrijventerreinen kreeg daarvan ⬠25 miljoen, aan de weginfrastructuur, met name voor aanleg van rondwegen wordt ⬠50 miljoen toegekend. De motie, waarin het CDA ruimte voor het fietspad langs de N800 (Kootwijkerbroek-Stroe) werd met algemene stemmen aangenomen, een mooi succes.

Onteigening

Er ontstond een stevig debat over de onteigening van de gronden ten behoeve van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Naar de mening van het CDA werd er door de partijen aan de linker âpolitiekeâkant, maar ook door de Gedeputeerde Verdaas te gemakkelijk gepraat over onteigening. De vorige maand werd door Gedeputeerde Staten (GS) in een notitie het instrument onteigening ter sprake gebracht. Door het CDA werd toen al stevige kritiek geuit op deze notitie. Tussen vrijwilligheid en onteigening zitten nog diverse instrumenten zoals de planmatige kavelruil en de wettelijke herverkaveling. Deze instrumenten zijn in de notitie onbesproken gebleven, daarnaast hebben we meer kritiekpunten genoemd. GS neemt de kritiek ter harte en komt met een aangepaste versie in de vergadering in september. Voor het CDA is dit een belangrijk punt. We houden U op de hoogte.

Tot slot

Een lange vergadering, maar doordat alle moties en amendementen die door het CDA ingediend zijn aangenomen, kunnen we in alle bescheidenheid, tevreden zijn.

Jan Haijtink
CDA Statenlid
j.haijtink@ps.gelderland.nl

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 7-7-2008