Gemeente Maassluis

Hondentoezicht geeft positief resultaat

In juni hebben gemeentelijke toezichthouders wekelijks een aantal keren specifiek gecontroleerd op de naleving van het hondenbeleid. Dit heeft geleid tot veertien waarschuwingen en vijf beboete hondenbegeleiders.

De toezichthouders hielden hun controles zowel binnen als buiten kantooruren. In totaal zijn 249 honden en hun baasjes gecontroleerd. Veertien inwoners zijn gewaarschuwd in verband met kleinere overtredingen en slechts vijf hondenbegeleiders zijn beboet. Alleen tegen relatief ernstige overtredingen is proces-verbaal opgemaakt. Eén mevrouw maakte het zo bont dat zij voor vier verschillende feiten is geverbaliseerd. Dat kostte haar EUR 300,-.

Per saldo is de naleving van de regels vrij goed: ruim 92% voldoet. Veel hondenbezitters hielden zich natuurlijk allang aan de regels, maar de goede naleving is waarschijnlijk ook het gevolg van alle aandacht die het onderwerp in pers en politiek heeft gekregen.

Het verscherpte toezicht heeft door gesprekken op straat en een groot aantal meldingen van burgers veel stof voor discussie over het bestaande beleid opgeleverd. De belangrijkste onderwerpen zijn: het gebrek aan losloopgebieden in Maassluis-Oost, de beschikbaarheid van afvalbakken en de plaatsen waar en de frequentie waarmee Stadsbeheer de poepzuiger inzet. Deze onderwerpen worden meegenomen in de evaluatie van het hondenbeleid in 2009.

De toezichthouders controleren de rest van het jaar steekproefsgewijs of hondenbegeleiders de regels naleven.