NIVON

Nivon Nieuws
Bericht 1 van 11

Wandelpaden

Vernieuwd Maarten van Rossumpad

door Door Jolanda Denekamp

7-7-2008

Cover Maarten van Rossumpad,
klik voor cover in hoge resolutie Cover Maarten van Rossumpad,
klik voor cover voor pdf met hoge resolutie

In de voetsporen van krijgsheer Maarten van Rossum wandelen langs rivierdorpen en kastelen. Het vernieuwde langeafstandpad Maarten van Rossumpad, uitgegeven door Nivon Natuurvrienden, voert van Den Bosch via de Betuwe naar het Overijsselse Ommen.

Wie het 308 kilometer lange Maarten van Rossumpad loopt, volgt de sporen van Maarten van Rossum: kastelen, burchten en jachtterreinen. Natuurlijk is de rijkdom aan diverse natuurgebieden op deze route minstens zo belangrijk. Vanuit het Brabantse Den Bosch voert het pad eerst door de Betuwse uiterwaarden: een flinke verbetering van deze tweede druk. Voorheen liep de route hier over smalle, drukke asfaltdijken. Dankzij openstelling van veel uiterwaarden langs Maas en Waal is het nu mogelijk om door een nieuwe natuur te struinen. Via de Bommeler- en Tielerwaard volgt de wandelaar Van Rossum verder door de bosrijke Veluwe. Via het gevarieerde Salland en de Overijsselse Vechtstreek eindigt het pad in Ommen. Het Maarten van Rossumpad rijgt deze boeiende streken aaneen tot een zeer gevarieerd beeld van het Nederlandse landschap.

Maarten van Rossum voor zijn kasteel Cannenburch, foto Wim van der Ende,
klik voor foto in hoge resolutie
Buurtschap Brinkheurne, foto Wim van der Ende,
klik op foto voor pdf met hoge resolutie.

Meer onverhard

,,De nieuwe vernieuwde route is zeker in het Rivierenland verbeterd, vertelt padcoördinator Jolanda Verwoert. ,,Waar we in het verleden bijna geheel over asfaltwegen liepen en regelmatig gebruik moesten maken van drukke dijkwegen, kunnen we nu meer onverhard lopen. Dit is mogelijk geworden door de nieuwe natuurontwikkeling in de uiterwaarden. Ook zijn de laatste jaren sommige wegen wat meer verkeersluw geworden. Ik denk dat we op dit moment de maximaal haalbare verbetering hebben gehaald. Al hopen we natuurlijk dat de nu ingezette ontwikkelingen zich zullen doorzetten en we in de toekomst de route verder kunnen verbeteren.

Nivon-padcoordinator Jolanda Verwoert markeert op de Rijndijk, foto Corne Verwoert, klik voor foto in hoge resolutie markeren, foto Corne Verwoert,
klik op foto voor pdf met hoge resolutie.

Etappesuggesties
Veel wandelaars zullen het Maarten van Rossumpad in dag- en weekendtochten willen lopen. In de gids is daarvoor een indeling in dag- en weekendetappes uitgewerkt. De begin- en eindpunten van een etappe zijn geselecteerd op basis van de beschikbaarheid van openbaar vervoer en meerdere logiesadressen.
Wie lekker twee dagen achter elkaar wil lopen, kan bijvoorbeeld overnachten in Natuurvriendenhuis De Bosbeek in Bennekom of natuurvriendenhuis ABK-huisin Eerbeek.

Overzichtkaartje, BosmaGrafiek.NL,
klik voor kaart in hoge resolutie
Overzichtkaartje, Bosmagrafiek.nl,
klik op kaart voor pdf met hoge resolutie

Naast een bondige routebeschrijving, beeldende fotografie en gedetailleerde topografische kaarten bevat de gids veel praktische informatie over openbaar vervoer, kampeerterreinen, accommodaties en bezienswaardigheden onderweg. De route is in twee richtingen beschreven en wit-rood gemarkeerd. De route en gids kwamen tot stand door de grote inzet van de Nivon-vrijwilligers in Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant.

De gids van het Maarten van Rossumpad is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren, of te bestellen bij het Nivon (www.nivon.nl) en het Wandelplatform-LAW. LAW 10 Noaberpad, Nieuweschans-Emmerich, 363 km. 160 paginas, 16,90, ISBN 978-90-70601-94-2. Uitgave van het Nivon, Amsterdam, 28 mei 2008.

Nivon
Nivon Natuurvrienden is een vereniging met 32.000 leden die activiteiten organiseert op het gebied van duurzame recreatie, natuurbeleving en cultuur op lokaal niveau maar ook internationaal. Zo beheren Nivon-vrijwilligers 4000 kilometer aan
langeafstandswandelroutes, waaronder het Noaberpad. Het Nivon werkt in de Stichting Wandelplatform-LAW samen met andere organisaties aan de totstandkoming van het landelijk netwerk van doorgaande wandelroutes in Nederland. Er zijn momenteel circa veertig officiële wandelroutes met een gezamenlijke lengte van 8000 kilometer. Het Maarten van Rossumpad is er daar één van.


---------------------------------