Gemeente Hilversum

Eindrapportage wijkveiligheid Hilversum Oost

publicatiedatum: vrijdag 4 juli 2008

Het eerste wijkveiligheidsplan voor Hilversum Oost is uitgevoerd. Zeven activiteiten zijn met succes afgerond. Voor Hilversum Oost zal na de evaluatie een nieuw wijkveiligheidsplan worden opgestart met maximaal tien activiteiten. Naar verwachting is dit plan eind 2008 klaar.

Succesvol afgerond zijn het project 'Succes op straat' (jongerenwerker en jeugdagent trekken samen op in de wijk), het inzetten van meer agenten (om de zichtbaarheid te vergroten), de afspraak dat de politie beter naar klachten en signalen uit de buurt zou luisteren, 30 km signalering op de ventweg Kamrad, plantenbakken als verkeersremmende maatregel, aanpak overlast drugscriminaliteit, het openhouden van bestaande buurthuizen en de zorg voor alternatieve voorzieningen. De handhaving op hondenpoep, de aanpak van verloederde tuinen, betere pinvoorzieningen voor oudere bewoners en het project nachtelijke buurtwandelingen Liebergen (waarbij bewoners als extra ogen en oren voor de politie fungeren) zijn niet succesvol afgerond.

Voorgeschiedenis
Sinds februari 2006 is er gewerkt aan de wijkveiligheid in Hilversum Oost. In deze wijk wonen zo'n 18.080 mensen / 8.500 huishoudens. Dat is 22% van de Hilversumse bevolking. In juli 2006 heeft het college het wijkveiligheidsplan vastgesteld. De bedoeling was om voor de zomervakantie van 2008 alle activiteiten afgerond te hebben. Een klankbordgroep hield de uitvoering van deze activiteiten in de gaten. De klankbordgroep bestond voornamelijk uit bewoners van Oost, aangevuld met mensen van politie, opbouwwerk en de gemeente.

Veiligheidsthema's
De belangrijkste punten van de bewoners van Hilversum Oost zijn te groeperen in de thema's 'Meer handhaving en surveillance door de politie', 'Verbetering leefbaarheid', 'Aanpak woninginbraak', 'Te hard rijdende auto's' en 'Overlast van rondhangende jongeren'.

Meer informatie
U kunt het Wijkveiligheidsplan van Oost vinden door te klikken op de link 'Wijkveiligheid Oost' aan de rechterkant van dit scherm. Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met Koen Kokkeler, coördinator Wijkveiligheid voor Hilversum Oost. Hij is bereikbaar per mail op veilig@hilversum.nl of telefonisch op 629 2349.