Dienstenbond CNV

Nieuws

7 juli 2008

Deutsche Bank neemt Remedy-kantoren over

Op woensdag 2 juli jl. werd dan eindelijk de koper van de `remedy-kantoren' bekend gemaakt. De 13 advieskantoren, 3 CCU's, de Hollandsche Bank Unie en IFN komen in oktober 2008 in handen van de Deutsche Bank. De nieuwe eigenaar liet er richting medewerkers geen gras over groeien. Via de tussenschakel NEWBank werden direct richting werknemers en vakbonden een aantal belangrijke toezeggingen gedaan. Ook werd CNV Dienstenbond inmiddels al uitgenodigd voor overleg.

Fortis, dat vorig jaar het grootste deel van de Nederlandse activiteiten van ABN Amro overnam, moest een deel van de bank afstoten. De Europese Commissie had deze voorwaarde gesteld bij de overname. De EC wil dat er naast ING, Fortis/ABN en Rabobank, die de markt voor het midden- en kleinbedrijf domineren, een vierde partij is die de gevestigde banken kan uitdagen. Nu deze verkoop rond is, als de Europese Commissie (EC) de verkoop goedkeurt, kan Fortis verder met het samenvoegen van de kantoren van Fortis en ABN Amro.

Belangrijke stap
De Duitse bank krijgt door de overname 35.000 zakelijke en 8.000 particuliere klanten. De transactie maakt Deutsche Bank de op drie na grootste aanbieder van diensten op het gebied van zakelijk bankieren in Nederland. Na de afronding van de transactie gaan de activiteiten verder onder de naam Deutsche Bank.
"De verkoop van deze onderdelen van ABN Amro vormt een belangrijke stap", aldus topman Jean-Paul Votron van Fortis in een verklaring. "Nu kunnen we ons richten op de verdere integratie van de overgenomen activiteiten en het realiseren van verwachte synergieën."

Uitnodiging voor overleg
Inmiddels hebben wij (CNV Dienstenbond) de volgende toezeggingen van NEWBank in overleg met de Deutsche Bank: "Newbank hecht aan een prima relatie met haar medewerkers en aan goede arbeidsverhoudingen met de medezeggenschap en vakbonden. Verder wil NEWbank als "employer of choice" haar medewerkers uitdagende functies en loopbanen bieden met een concurrerend arbeidsvoorwaardenpakket. Daarom zal NEWbank alle oud ABN AMRO-medewerkers die bij haar komen werken, aangeven dat de huidige (al dan niet in de cao afgesproken) arbeidsvoorwaarden van ABN AMRO inclusief de pensioenregeling door de verkoop vooralsnog niet zullen wijzigen.

NEWbank zal de representatieve vakbonden uitnodigen voor overleg om te onderzoeken hoe de arbeidsverhoudingen het beste vorm gegeven kunnen worden en of en hoe overleg over collectieve arbeidsvoorwaarden zou moeten plaatsvinden.
De genoemde uitnodiging hebben wij inmiddels ontvangen en - vanwege de vakantieperiodes - zal eind juli / begin augustus een datum voor overleg worden gezocht.

Op zich zijn we blij met deze toezeggingen, die al meteen de nodige duidelijkheid scheppen over de houding van de nieuwe eigenaar. Maar het is nu nog wel onduidelijk welk arbeidsvoorwaarden-pakket NEWBank en straks de Deutsche Bank zullen hanteren voor nieuwe medewerkers. Gezien de nog bestaande koppeling aan ABN AMRO-systemen lijkt eenzelfde pakket als voor de anderen te verwachten.

Interim-periode arbeidsvoorwaarden
De arbeidsvoorwaarden van instromende NEWBankers bij de Deutsche Bank kunnen niet zomaar worden veranderd. Hier is een nieuw individueel contract of zijn nieuwe afspraken met de bonden nodig. Toch heeft de Deutsche Bank ook hierover meteen een helder voorlopig standpunt ingenomen: "De huidige cao, inclusief de pensioenregeling, blijft tot minimaal 1 jaar na closing (1 juli 2008) van kracht; dat betekent dat rechten en plichten welke zijn overeengekomen met ABN AMRO voorlopig blijven bestaan. De nieuw af te sluiten cao van ABN AMRO/Fortis geldt niet voor NEWbank. Met betrekking tot de jaarlijkse collectieve loonsverhoging wordt de Algemene Banken cao gevolgd." Ook over deze duidelijkheid is CNV Dienstenbond te spreken, alhoewel we natuurlijk wel een paar kanttekeningen plaatsen bij de `nieuw af te sluiten ABN AMRO/Fortis cao', als daarmee ook het ISP wordt bedoeld. We zijn over de werkingssfeer daarvan nog in gesprek. Tweede is de verwijzing naar de Algemene Banken cao, ook hierover willen we graag nog nader met NEWBank spreken. Tot slot nogmaals: indien geen ander individueel contract of nieuwe afspraken met bonden, dan blijven uw oude ABN AMRO arbeidsvoorwaarden ook na een jaar bestaan, zij het `bevroren'.
Maar op zich laten NEWBank en Deutsche Bank wel duidelijk positieve intenties ten aanzien van het personeel zien.

Meer over missie en strategie
Over de items cao en arbeidsvoorwaarden is nu al het nodige gezegd. Net als over de verkoopprijs, de winst en andere aantallen. Maar van Deutsche Bank zelf hebben we nog geen uitspraken gezien over hun nieuwe bedrijf in Nederland. CNV Dienstenbond heeft het bedrijf inmiddels - via NEWBank - verzocht om ook over de missie en strategie binnenkort meer duidelijkheid te verschaffen.

Bij vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ahmed Kansouh,
tel. nr. 023-5651052 of via email : a.kansouh@remove-this.cnvdibo.nl

Nu lid worden? De eerste drie maanden gratis!
De cadeaubon t.w.v. EUR 10.00 als welkomstcadeau op de aanmeldingsbon, is komen te vervallen. In plaats daarvan krijgt het nieuwe lid, bij het verstrekken van een automatische incasso, de eerste drie maanden een gratis lidmaatschap aangeboden.