Gemeente Eindhoven

Persbericht 7 juli 2008, no. 199

Eindhoven stelt nieuw uurtarief hulp bij huishouden vast Het maximale uurtarief dat de gemeente Eindhoven in 2009 vergoedt voor hulp bij het huishouden is ⬠23,85. Dit staat in het bestek voor de aanbesteding van hulp bij het huishouden dat de gemeente op vrijdag 4 juli heeft gepubliceerd. De gemeente verwacht dat zorgaanbieders met dit uurtarief ook in 2009 goede hulp bij het huishouden kunnen leveren. Met ingang van 1 januari 2009 sluit de gemeente nieuwe contracten af met zorgaanbieders die in Eindhoven hulp bij het huishouden mogen leveren.

Het Eindhovense model voor hulp bij het huishouden is tot stand gekomen in samenspraak met zorgaanbieders en belangenorganisaties. De uitgangspunten van dit nieuwe model voor hulp bij het huishouden zijn reeds gepubliceerd: meer keuzevrijheid, geen gedwongen inzet van alpha-hulpen en één vorm van hulp bij het huishouden tegen één uurtarief. Hiermee wil de gemeente de dienstverlening verbeteren voor mensen die hulp bij het huishouden ontvangen. Ook wil zij problemen in de thuiszorg, zoals massa-ontslagen, voorkomen.
Keuzevrijheid
Elke thuiszorgorganisatie die het vastgestelde kwaliteitsniveau kan bieden tegen het uurtarief van ⬠23,85 wordt gecontracteerd. Dat betekent hoe meer aanbieders, hoe meer keuzevrijheid voor de cliënt.

Uitgangspunt in het nieuwe model is dat hulp bij het huishouden in natura niet geleverd wordt met de alpha-hulpconstructie. Deze constructie, waarbij de hulpen zelfstandig werken en de cliënt werkgever is van de hulp, is alleen nog mogelijk wanneer de medewerker en de cliënt hier zelf voor kiezen. Eén vorm, één tarief
Het onderscheid tussen hulp bij het huishouden basis (HV1) en speciaal (HV2) vervalt in het nieuwe model. Er komt één vorm van hulp bij huishouden tegen één integraal uurtarief van ⬠23,85. Het nieuwe model maakt het mogelijk dat mensen hun vertrouwde hulp behouden. Wanneer de vraag naar hulp bij het huishouden van de cliënt verandert, kan de hulp bijgeschoold worden en bij de cliënt blijven. Hierdoor wordt de baan van de medewerker hulp bij het huishouden ook aantrekkelijker: men krijgt een breder takenpakket.

Met dit model hoopt de gemeente Eindhoven bij te dragen aan het oplossen van de arbeidsmarktproblematiek in de thuiszorg. Eén van de doelstellingen van het arbeidsmarktbeleid van de gemeente Eindhoven is het behouden van medewerkers voor de zorg.

contact
Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00