Gemeente Hellevoetsluis


Veilligheidsrapportage: `Hellevoetsluis is veiliger'`

De gemeente Hellevoetsluis is in de periode 2005 tot 2007 veiliger geworden. Dit blijkt uit de onlangs verschenen Regionale Veiligheidsrapportage van het Regionaal College Rotterdam-Rijnmond, die tweejaarlijks verschijnt. De verbeterde veiligheid komt vooral terug op het gebied van diefstal van auto's en (brom)fietsen, bedreigingen en woninginbraken. Deze trend was ook al zichtbaar in de misdaadmeter van het AD (d.d. 3 mei 2008).

In het onderzoek komt vooral naar voren dat in de gemeente Hellevoetsluis het aantal aangiften van inbraak in garages en schuren gehalveerd is ten opzichte van 2005. Het lijkt er daarmee op dat de projecten om illegaal gebruik van garageboxen tegen te gaan een positief effect hebben. Ook de inspanningen om meer bewaakte fietsenstallingen in de gemeenten te realiseren, en projecten zoals het graveren van fietsen, blijken een positieve uitwerking te hebben. Het aangiftecijfer van diefstal van (brom)fietsen is bijna gehalveerd, terwijl die van motorvoertuigen zelfs meer dan gehalveerd is. Als het gaat om overige voertuigen (zoals bedrijfsvoertuigen) is er wel een stijging te zien, wat bijvoorbeeld duidt op de noodzaak van bewaakte terreinen in bedrijfsgebieden.

Sterkste afname in aangiften van diefstal uit (of vanaf) motorvoertuigen
Eind 2005 heeft de politie een intensief project uitgevoerd om diefstal uit (of vanaf) motorvoertuigen te verminderen. Dit is duidelijk terug te zien in de cijfers van de rapportage. Hellevoetsluis kent in de regio namelijk de sterkste afname in aangiften van diefstal uit (of vanaf) motorvoertuigen. Het telefonisch bevolkingsonderzoek, waarin gemeten is hoe de bewoners de veiligheid ervaren, onderschrijft dit met een halvering van het aantal mensen dat zegt hier slachtoffer van te zijn geweest. Ook op het gebied van vernieling aan de auto melden bewoners een afname te ervaren.

Minder goede score op het gebied van geweld en vandalisme Het aantal aangiften van openlijk geweld tegen personen is minder positief; dat ligt vrij hoog in Hellevoetsluis. Het gaat hier vooral om horeca-gerelateerd geweld. De politie is momenteel actief bezig om aangifte hiervan te stimuleren, met als doel het geweld in het uitgaansleven fors terug te dringen.
Ook op het gebied van kleine vergrijpen en vandalisme scoort Hellevoetsluis minder goed. Zo is er een stijging in het slachtofferschap van diefstal van tas of portemonnee.

Beleving
Naast feiten bevat de rapportage ook subjectieve gegevens over de veiligheidssituatie in de complete veiligheidsregio (20 gemeenten inclusief Rotterdam en de gemeenten op Voorne, Putten, Rozenburg en Goeree-Overflakkee). Deze belevingscijfers zijn verzameld op basis van telefonische interviews. De bewoners zijn bevraagd over hun veiligheidsbeleving en slachtofferschap van criminaliteit. Het percentage buurtbewoners dat vindt dat vernieling van bushokjes (en telefooncellen) vaak voorkomt, is met 38 procent het hoogst in Hellevoetsluis. (De feitelijke cijfers tonen over de laatste jaren echter een daling van het aantal vernielde bushokjes.) Daarnaast is het percentage bewoners dat inschat dat overlast van groepen jongeren en dronken mensen op straat vaak voorkomt in hun buurt, behoorlijk toegenomen.

Veiligheid en vandalisme topprioriteiten College Op dit moment worden er projecten opgestart op het gebied van buurtpreventie en buurtbemiddeling. Deze projecten vloeien voort uit de door het college vastgestelde nota vandalismebeleid. Ook zet de gemeente Hellevoetsluis fors in op jeugd en veiligheid, door middel van de sluitende aanpak jeugd en de aanstelling van een GOSA-regisseur. Met deze projecten wordt uitvoering gegeven aan de topprioriteiten van het college op het gebied van veiligheid en vandalisme. Naar verwachting zullen de percentages door deze acties nu dalen in vergelijking met de periode waarin het onderzoek plaatsvond.

De Regionale Veiligheidsrapportage
De Regionale Veiligheidsrapportage is een initiatief van het Regionaal College Rotterdam-Rijnmond en heeft als doel bij te dragen aan de gemeentelijke en regionale veiligheid. De rapportage bestaat uit een objectieve meting met aangiftecijfers van de politie. Aangevuld met een telefonisch bevolkingsonderzoek dat is uitgevoerd door Intomart Gfk en Mediad. Het is de tweede keer dat de Regionale Veiligheidsrapportage uitgegeven is.

07/07/2008