over witte en zwarte zorg

Antwoorden op kamervragen van Agema over witte en zwarte zorg

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2859450

4 juli 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over witte en zwarte zorg (2070822400).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen vanhet Kamerlid Agema over witte en zwarte zorg.
(2070822400)

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht `Tweedeling tussen `witte' en `zwarte' zorg'? 1)

Antwoord 1

De slotconclusie van het artikel luidt: "Maar goede zorg is voor het overgrote deel goede communicatie. Open staan, nieuwsgierig zijn, vragen stellen, nagaan of iemand echt begrepen heeft wat je zegt, moeilijke onderwerpen niet uit te weg gaan. Niet alleen allochtone, ook veel autochtone patiënten zouden daarmee zijn gebaat". Ik kan mij daar goed in vinden.

Vraag 2

Deelt u de mening dat immigranten een eigen verantwoordelijkheid hebben als het gaat om zaken als het zich verstaanbaar kunnen maken in het Nederlands, en dat het daarom van de zotte is dat er specifieke zorg voor allochtonen wordt georganiseerd, zoals diabetesspreekuur speciaal voor Marokkanen, thuiszorg speciaal voor allochtone ouderen, psychische zorg specifiek gericht op kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2

Met het eerste deel van de vraag kan ik instemmen, met de tweede in het geheel niet. Zorgverleners staan voor de opgave verantwoorde zorg te leveren voor alle patiënten die zich tot hen wenden. De genoemde initiatieven zijn naar mijn oordeel juist voorbeelden hoe met deze verantwoordelijkheid omgegaan kan worden.

Vraag 3

Kost een allochtone patiënt naast meer tijd dus ook meer geld? Zo ja, hoeveel dan? Vind u het terecht dat zij dan ook de meerkosten, zoals tolken en vertalers, zelf moeten bekostigen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3

Gegevens omtrent benodigde tijd voor zorgverlening worden niet op dat detailniveau bijgehouden. De verantwoordelijkheid voor goede communicatie berust in principe bij de zorgverlener. Dit is verdisconteerd in de gemiddelde kosten die voor zorgverlening in rekening gebracht kunnen worden. Ik zie geen aanleiding dat systeem te wijzigen. Ten overvloede wijs ik er op dat de administratieve lasten van een dergelijk systeem de opbrengsten waarschijnlijk zullen overtreffen.

Vraag 4

Wanneer er steeds meer immigranten zich in ons land vestigen die steeds meer een beroep doen op de zorg, en de ziekenhuizen steeds meer belast worden met patiënten aan wie ze veel meer tijd kwijt zijn, dan loopt de zorg toch vast en zou u alleen daarom al niet al deze voorkeursbehandelingen direct moeten stoppen en terugdraaien? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4

Ik beschouw het leveren van toebemeten zorg niet als een voorkeursbehandeling. Ik zie dus niets in het verbieden daarvan.


1) Trouw.nl, Tweedeling tussen `witte' en `zwarte' zorg, 5 juni 2008