over het bericht dat vroege transplantatie het leven van nierpatiënten verlengt

Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat vroege transplantatie het leven van nierpatiënten verlengt

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT-K-U 2859540

4 juli 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat vroege transplantatie het leven van nierpatiënten verlengt (2070823390).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat vroege transplantatie het leven van nierpatiënten verlengt (2070823390).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht "Vroege transplantatie verlengt leven nierpatiënt"? 1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Bent u bereid `ruildonatie', waarmee iemand die zelf een nierdonor meebrengt en (eventueel na ruilen) daardoor sneller wordt geholpen, toe te staan, aangezien hiermee veel nierpatiënten sneller aan een donor geholpen kunnen worden?

Antwoord 2

Zoals ik in mijn brief van 9 juni 20082 al heb aangegeven zal ik ruildonatie, ofwel Living Donor List Exchange, niet toestaan. Ik ben mij ervan bewust dat preëmptieve transplantatie van nieren voor nierpatiënten voordelen heeft. De aantasting van de formele rechtvaardigheid en vermindering van het belang van het principe van onpartijdigheid die het gevolg zouden zijn van invoeren van ruildonatie, wegen voor mij echter zo zwaar dat ik geen ruilsysteem zal invoeren. Overigens zouden bepaalde patiënten door het invoeren van ruildonatie niet sneller aan een donor geholpen kunnen worden maar juist langer moeten wachten. Patiënten met bloedgroep O kunnen slechts een nier ontvangen van een donor met bloedgroep O. Omdat een nier van een donor met bloedgroep O wel altijd direct gedoneerd kan worden is de kans nagenoeg afwezig dat deze nieren via een ruilsysteem aangeboden worden. Patiënten met bloedgroep O zouden daardoor langer moeten wachten op een donornier.


1 De Volkskrant.nl, `Vroege transplantatie verlengt leven nierpatiënt', 19 juni 2008

2 Kamerstuk 2007-2008, 28140, nr. 47, Tweede Kamer