over bodyscans

Antwoorden op kamervragen van Agema over bodyscans

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-K-U-2860450

4 juli 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over bodyscans (2070823720).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Vragen van het lid Agema (PVV) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat er drie tegenstrijdige adviezen liggen met betrekking tot Bodyscans. (Ingezonden 24 juni 2008)

Vraag 1

Bent u bekend met de tv-uitzending 1) over bodyscans?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat mensen altijd de gelegenheid moeten hebben een bodyscan te laten doen als zij dat zelf graag willen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2

Dit voorjaar hebben de Gezondheidsraad en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg op mijn verzoek adviezen uitgebracht over `voorspellende geneeskunde', over ondermeer dit en aanverwante vraagstukken. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een rapport uitgebracht over toezicht op preventief medisch onderzoek. Mijn standpunt op genoemde adviezen zal ik de Tweede Kamer, begin juli doen toekomen.

Vraag 3

Deelt u voorts de mening dat het altijd beter is om zeker te weten of je iets mankeert of niet in plaats van in onzekerheid te verkeren?

Antwoord 3

Nee. Allereerst wil ik het misverstand uit de weg ruimen dat screening altijd leidt tot `zeker weten'. Geen enkele screeningstest geeft absolute zekerheid. Er is altijd een kans op fout-positieve of fout-negatieve uitslagen, waardoor mensen onnodig ongerust worden of ten onrechte gerust gesteld worden door testuitslagen. Bovendien leidt vroege opsporing van bijvoorbeeld kanker niet altijd tot betere kansen voor behandeling en genezing. Ook kan screening leiden tot overbehandeling. Een ander aspect is dat het hebben van kennis over (mogelijke) gezondheidsrisico's ook kan leiden tot maatschappelijke uitsluiting op het gebied van verzekering en werk. Kortom, screening kan winst opleveren, maar heeft ook keerzijden. Het nut en de risico's moeten zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen.


1) EenVandaag, 22 juni 2008