Tracébesluit omlegging Zuid-Willemsvaart ondertekend

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat en minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer hebben vandaag het Tracébesluit omlegging Zuid-Willemsvaart Maas - Deen Dungen ondertekend. Met deze belangrijke mijlpaal is de ligging van het nieuwe kanaal, de bijbehorende sluizen en de kruisende verbindingen nu ruimtelijk vast gelegd. Rijkswaterstaat kan nu beginnen met de voorbereidingen voor de uitvoering. Het is het enige project in Nederland waar een nieuw kanaal wordt gegraven. Ook is het één van de grootste vaarwegprojecten die tot 2020 in de planning staat.

Door dit nieuwe kanaal wordt Zuidoost-Brabant in de toekomst beter bereikbaar voor grotere binnenvaartschepen. Dit kan leiden tot een afname van het vrachtvervoer over de weg en een dus een toename van de bereikbaarheid over de weg. Door het omleggen van de Zuid-Willemsvaart om 's Hertogenbosch heen hoeft de beroepsvaart niet meer door het nauwe kanaal in de binnenstad van 's-Hertogenbosch te varen. Het project is tevens een belangrijke stap voor Bosschenaren die minder hinder ondervinden omdat de bruggen niet iedere keer open moeten voor de binnenvaart. Ook de leefbaarheid voor de bewoners in de stad verbetert omdat zij ook minder last hebben van de uitlaatgassen en het geluid van de wachtende auto's. Het nieuwe stuk kanaal is ongeveer 9 kilometer lang en loopt tussen 's-Hertogenbosch en Rosmalen, parallel aan de A2. In dit gebied vinden meer infrastructuurprojecten plaats, zoals de verbreding van de A2 en de bouw van een nieuw treinstation.

Opening in 2014
Rijkswaterstaat zal direct beginnen met de voorbereidingen. Zo worden bodemonderzoeken en onderzoeken naar archeologische vondsten uitgevoerd. Landmeters gaan aan het werk in het gebied waar het nieuwe kanaal komt te lopen en leggen de precieze grenzen van alle percelen vast. Ook de marktbenadering en de voorbereidingen van het contract voor de aannemer zijn opgestart. Rijkswaterstaat heeft alle benodigde vergunningen aangevraagd voor de aanleg van het kanaal. De aanbesteding van het project vindt plaats in 2009

Als alles volgens planning verloopt beginnen de echte werkzaamheden in 2010. De opening van het nieuwe kanaal is gepland in 2014.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met:
-Rijkswaterstaat Noord-Brabant, afdeling Communicatie, telefoon: 073- 681 72 52 (tijdens kantooruren) of 06 54 25 15 71 (bij dringende vragen buiten kantooruren)


-Afdeling persvoorlichting van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, telefoon: 070-351 6582