Provincie Limburg

Persberichten

Bijzonderheden uit vergadering Limburgs Parlement 4 juli 2008 Van het spreekrecht werd gebruik gemaakt door het burgercomité De Meer Groen. Het burgercomité riep het Limburgs Parlement op om tegen de POL-aanvulling bedrijfslocatie De Meer te stemmen en daarmee de komst van EDCO naar Roermond tegen te gaan.

Mondelinge vragen
IJzeren Rijn
Naar aanleiding van berichten dat de Duitse regering overweegt het historische tracé van de IJzeren Rijn te reactiveren, vroeg Margriet van Tulder (SP) naar de reactie van Gedeputeerde Staten. Verantwoordelijk gedeputeerde Kersten antwoordde dat het reactiveren van het historisch tracé voor Limburg onbespreekbaar en onacceptabel is en ook niet past binnen de standpunten van de Nederlandse en Belgische overheid. Limburg gaat voor de variant N280-A52.

Gevolgen voor Limburg van de vernieuwing van de Rijksdienst Mede namens CDA en VVD uitte Marijke Clerx (PvdA) haar zorgen over de sluiting en verplaatsing van rijksdiensten en de mogelijke gevolgen hiervan voor de Limburgse werkgelegenheid en vroeg Gedeputeerde Staten een onderzoek te starten waarmee eventuele gevolgen in beeld worden gebracht.

Bestuursakkoord Rijk-Provincies
Het Bestuursakkoord Rijk-Provincies 2008-2011 werd met algemene stemmen aanvaard. Belangrijke uitgangspunten van dit akkoord zijn bijvoorbeeld dat de provincie verantwoordelijk is voor het regionale omgevingsbeleid en de culturele infrastructuur en gemeenten het primaire loket vormen voor het sociale domein.
De VVD keerde zich tegen de passage in het Bestuursakkoord waarbij diversiteit onder het personeel bij de overheid gestimuleerd wordt door een selectie op basis van ras en/of sekse. In dit kader diende de VVD een amendement in met als doel de in het Bestuursakkoord opgenomen afspraak te schrappen om het aantal allochtonen en vrouwen(in het bijzonder in managementfuncties) te verhogen. Dit amendement werd verworpen met 29 stemmen tegen (CDA, PvdA, GL, PNL, PvdD) en 17 stemmen voor (SP, VVD, D66).

POL-aanvulling bedrijfslocatie De Meer Roermond ten behoeve van de vestiging van EDCO
Over deze aanvulling op het POL (Provinciaal Omgevingsplan Limburg) volgde een uitgebreid debat. Met deze aanvulling wordt het mogelijk gemaakt een logistiek- en distributiebedrijf (EDCO) op de locatie De Meer te vestigen. Tegenover de benodigde ca. 25 ha voor locatievestiging staat natuurcompensatie van ca. 200 ha. De tegenstanders van deze POL-aanvulling (SP, GroenLinks, PvdD, PNL, PvdA) gaven hun visie en bedenkingen op dit dossier en de wijze waarop het Limburgs Parlement over dit dossier geïnformeerd is. Door het CDA werd het voorstel gedaan voor 2 bestuursopdrachten. Het doel van deze opdrachten is te borgen dat er via overeenkomsten afspraken gemaakt worden over onder meer vervreemding van gronden en maximale bouwhoogte van 25 meter. Met 25 stemmen voor (CDA, VVD, D66) en 19 tegen (SP, PvdA, GL, PNL, PvdD) werd de POL-aanvulling door het Limburgs Parlement vastgesteld. Beide door het CDA voorgestelde bestuursopdrachten werden door het Limburgs Parlement overgenomen: 26 stemmen voor (CDA, VVD, D66) en 18 tegen (SP, PvdA, GL, PNL en PvdD).

Sportnota Limburg 2008-2012
Tijdens de behandeling van de Sportnota werd door het CDA een door alle fracties ondersteunde bestuursopdracht ingediend en overgenomen waarmee Gedeputeerde Staten worden opgedragen om samen met de betrokken partijen vanaf 2009 te komen tot een vernieuwende, laagdrempelige opzet van het jaarlijkse sportgala. De Sportnota werd met algemene stemmen aangenomen.

Regionale agenda onderwijs-arbeidsmarkt 2008-2012 Limburg Talentrijke Regio
In deze agenda wordt beschreven welke effectieve acties ondernomen moeten worden om te bereiken dat tegemoet wordt gekomen aan de personeelseisen van bestaande en nieuwe bedrijven in Limburg, rekening houdend met de krimp van de beroepsbevolking. De agenda werd met algemene stemmen aangenomen. CDA diende een motie in, ondersteund door alle overige fracties, waarmee Gedeputeerde Staten wordt opgedragen bij het ministerie van SZW aan te dringen op een pilot in Limburg t.a.v. het in beeld brengen van de knelpunten van het Limburgse arbeidspotentieel, te komen tot oplossingen en daarbij optimaal gebruik te maken van het in Limburg aanwezige arbeidspotentieel. VVD diende een eveneens door alle overige fracties ondersteunde motie in waarmee GS wordt gevraagd zich in te zetten voor de komst van een VMBO-Vakcollege in de regio Noord- en Midden-Limburg.

Maatschappelijke organisaties 2009-2012 binden en verbinden Het Limburgs Parlement aanvaardde met algemene stemmen de provinciale doelstellingen voor maatschappelijke organisaties met een provinciaal belang en in het bijzonder de voorwaarden voor erkenning voor de periode 2009-2012. Een statenbrede motie om een dag van deregulering in het leven te roepen waarbij ambtenaren actief op bezoek gaan bij de diverse organisaties om samen te bezien welke mogelijkheden er zijn om procedures te vereenvoudigen, werd door het Limburgs Parlement aangenomen.
PvdA - medeondertekend door CDA, SP, GroenLinks, PNL, PvdD en D66 - diende een motie in waarmee zij het standpunt innamen dat de Stichting Kledingbank Limburg van groot sociaal en maatschappelijk belang is voor de samenleving in Limburg. Met de motie willen de fracties bereiken dat een aanvraag om erkenning van de Kledingbank op basis van de subsidieregeling maatschappelijke organisaties 2009-2012 positief beoordeeld wordt en zo nodig een eenmalig overbruggingsbudget voor huisvesting ter beschikking wordt gesteld. De motie werd aangenomen (VVD stemde tegen).

Motie reactivering subsidie kogelvangers voor Limburgse schutterijen Naar aanleiding van de nieuwe wetgeving waardoor alle schutterijen vanaf 2010 verplicht worden tot het gebruik van kogelvangers werd een statenbrede motie aangenomen waarmee Gedeputeerde Staten worden opgedragen de oude subsidieregeling, die in 2004 is ingetrokken, te reactiveren.

Verder besloot het Limburgs Parlement om voor milieu- en natuureducatie voor 2008 en 2009 280.000,-- vrij te maken. Tenslotte werden vastgesteld:

- de Kadernota Welzijn en Zorg 2008-2012, waarmee het beleid op de terreinen van wonen, welzijn en zorg in de periode 2008-2012 vorm en inhoud zal krijgen;

- het Visiedocument informele zorg, waarin de visie en de ambities voor de komende 4 jaren zijn beschreven o het gebied van informele zorg;

- de Voortgangsrapportage 2008.

7-7-2008 17:25