Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA tegen plannen Milquet om studentenarbeid te ontmoedigen (07/07/08)

"Voorstel Milquet gemaakt op maat van de Waalse en Brusselse arbeidsmarkten"

Minister van Werk Milquet heeft plannen om de regelgeving met betrekking tot de studentenarbeid te hervormen. Op dit moment kunnen studenten zowel in het derde kwartaal als in de rest van het jaar telkens 23 dagen werken tegen een voordelig sociaal tarief, waardoor het bruto- en het nettoloon bijna overeenkomen. In de toekomst zouden ze enkel nog in de maanden juli, augustus en september kunnen genieten van de verlaagde sociale bijdragen. In alle andere maanden betalen ze dan het gewone tarief. De minister wil op die manier studentenarbeid beperken tot de zomermaanden.

N-VA-kamerlid Sarah Smeyers verzet zich met klem tegen dit voornemen. Vaak werken studenten immers het hele jaar door 1 dag per week, bijvoorbeeld bij de lokale bakker of slager. Deze jongeren zouden onder het nieuwe systeem sterk benadeeld worden. Ook zouden vele kleine zelfstandigen en horeca-uitbaters problemen krijgen om nog voldoende personeel te vinden. Zij maken op dit moment dankbaar gebruik van studenten voor taken waarvoor amper gewone werknemers kunnen gevonden worden.

Van verdringing van andere werknemers door studenten is op de krappe Vlaamse arbeidsmarkt absoluut geen sprake. Het voorstel van Milquet lijkt dan ook eerder gemaakt op maat van de Waalse en Brusselse arbeidsmarkten die nog steeds een enorme werkloosheidsgraad hebben. In Vlaanderen is voor deze hervorming geen draagvlak, noch in de politiek, noch op het terrein. De N-VA pleit dan ook integendeel voor een versoepeling van de reglementering, zodat studenten elk jaar 50 dagen naar keuze kunnen werken tegen een verlaagd tarief. Een dergelijk systeem is in het voordeel van de studenten én van de werkgevers. Hopelijk is de minister bereid om ook met de Vlaamse noden rekening te houden.

Auteur:
Sarah Smeyers, volksvertegenwoordiger N-VA
Bas Luyten, voorzitter Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Zaeger, directeur N-VA
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.dezaeger@n-va.be
Url: www.n-va.be