Nieuw-Vlaamse Alliantie


CGKR niet bevoegd voor racisme tegen Vlamingen (07/07/08)

Het antwoord van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) toont hoe selectief de wetgeving inzake racismebestrijding in elkaar zit en dus ook hoe selectief het CGKR te werk kan gaan. Tegelijk blijkt uit de brief van het CGKR aan N-VA-voorzitter Bart De Wever dat het CGKR Le Soir een waarschuwende brief gestuurd heeft. Daaruit blijkt dat het CGKR wel degelijk van oordeel is dat Le Soir in bepaalde artikelen over de schreef gegaan is.

In zijn brief aan Bart De Wever maakt het CGKR duidelijk dat de anti-racismewet niet van toepassing is op de aangifte die hij twee weken geleden bij het Centrum deed naar aanleiding van een reeks krantenartikelen die recent in Le Soir verschenen zijn. Het CGKR blijkt niet bevoegd te zijn voor eventueel racisme tussen Vlamingen en Franstaligen.

Bart De Wever: Ik blijf erbij dat die artikelen racistisch van aard zijn en dat in sommige daarvan zelfs expliciet opgeroepen wordt tot haat en geweld tegenover mezelf, mijn partij en alle Vlamingen. Maar blijkbaar zijn Vlamingen een onbeschermde soort en moet dat allemaal kunnen. Als je zulke dingen zou schrijven over een andere bevolkingsgroep, je zou nogal iets horen!

Anderzijds toont het schrijven van het CGKR aan Le Soir wel aan dat ook het Centrum van oordeel is dat Le Soir in artikelen zoals dat van Pierre Bouillon die oproept om alle N-VA-leden, kiezers en sympathisanten op een boot te zetten en die in het midden van de oceaan tot zinken te brengen daarmee serieus over de schreef gaat.

Bart De Wever: Dat is toch een belangrijk signaal, dat hopelijk niet in dovemansoren zal vallen bij die krant. Maar ik maak me wat dat betreft weinig illusies.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be