Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk Uw kenmerk 7 juli 2008 HO&S/BL/27530 2070823170

Onderwerp
Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Jasper van Dijk van uw Kamer over de toegankelijkheid van de masteropleidingen.

De vragen zijn mij toegezonden met uw bovenvermelde brief, kenmerk 2070823170.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Antwoord op de vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de toegankelijkheid van masteropleidingen. (Ingezonden 18 juni 2008, kenmerk 2070823170)


1
Wat is uw oordeel over de uitspraak van de voorzitter van de VSNU, de heer S. Noorda, dat het recht op toegang tot een master een fout in de wet is die zo snel mogelijk hersteld moet worden? 1)

In de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) is geregeld dat instellingen bij elke universitaire bacheloropleiding ten minste een `doorstroommaster' dienen aan te wijzen (zie artikel 7.13 3e lid, WHW). Het bachelordiploma biedt direct toegang tot de daarbij behorende aansluitende masteropleiding. Aan bachelorstudenten die voor een andere, niet-aansluitende masteropleiding kiezen, kunnen toelatingseisen gesteld worden. De bepaling over de doorstroommaster is bij de invoering van de bachelor-masterwetgeving in 2002 opgenomen, vanuit de gedachte dat studenten die een universitaire studie starten als eindniveau het masterniveau zouden moeten kunnen behalen. Op dit moment wordt de bachelor-masterwetgeving geëvalueerd. In het najaar stuur ik de Kamer het evaluatierapport, met een beleidsnotitie waarin ik reageer op de conclusies van de onderzoekers. In die notitie zal ik ook ingaan op de wettelijk verplichte doorstroommaster. Ik zal daarover de komende tijd eerst met de relevante partijen spreken.


2
Deelt u de mening dat een bachelordiploma automatisch toegang moet bieden aan de bijbehorende masteropleiding aan dezelfde instelling? Zo ja, hoe is dit (wettelijk) geregeld? Zo neen, waarom niet?

Ik zal daarop in de beleidsnotitie terugkomen, zie verder mijn antwoord op vraag 1.


3
Bent u nog steeds van mening dat u van de automatische doorstroommaster af wilt? Hoe verenigt u dit met het uitgangspunt dat toegang tot een WO-masteropleiding gewaarborgd moet zijn voor studenten met een bijbehorend WO-bachelordiploma aan dezelfde instelling?

Zie het antwoord op vraag 2.


1)http://www.advalvas.vu.nl/nieuws/2-algemeen-nieuws/124-recht-op-master-is-fout-in-wet.html