Hulpverleningsregio Haaglanden


Wateroverlast Pr. Willem Alexanderweg, Den Haag

Den Haag, 7 juli 2008

Brandweer weet waterschade enigszins te beperken

Den Haag Bij heiwerkzaamheden op een bouwplaats aan de Prins Willem Alexanderweg is vanmorgen een drinkwaterleiding lek geraakt. Het uitstromende water stroomde richting een aantal gebouwen, maar is uiteindelijk slechts één gebouw echt ingestroomd. Door het afsluiten van de waterleiding en het wegpompen van water is het incident gestabiliseerd.

Rond elf uur vanmorgen is de brandweer gealarmeerd voor wateroverlast aan de Prins Willem Alexanderweg. Het ging om het gebied waarin de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief, een bouwplaats en een hoog woongebouw liggen. De wateroverlast werd veroorzaakt door een bij heiwerkzaamheden lekgeslagen drinkwaterleiding. Het water stroomde richting de drie gebouwen, maar is vooral het woongebouw binnengelopen. In de parkeerkelder van het woongebouw stond ongeveer vijf centimeter water. De andere twee gebouwen zijn van wateroverlast gespaard gebleven. De collecties van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief hebben geen schade geleden.

Een deel van de treinpassagiers van het nabijgelegen Centraal Station is enige tijd via een omleiding over het station geleid, het treinverkeer is gewoon door blijven rijden. Het wegverkeer over het Prins Bernardviaduct is nauwelijks gehinderd door het incident.

Het drinkwaterbedrijf heeft de leiding afgesloten zodat de situatie niet verergerde. De brandweer heeft met pompen het water uit de parkeerkelder weggepompt en het woongebouw aan de eigenaar overgedragen. Die wordt voor het herstel naar de oorspronkelijke situatie ondersteund door een Salvage-coördinator.