CDA

Europese opstelling SP pakt slecht uit voor gewone Nederlander

De SP kiest tegen het belang van de gewone man en vrouw in Nederland. Tot die conclusie komt senator René van der Linden (CDA) in het debat in de Eerste Kamer over het verdrag van Lissabon. 'De vakbeweging in ons land is juist vóór het Verdrag van Lissabon omdat er zo uitzicht is op een sociaal Europa. Vanwege benauwd en ouderwets aandoend nationalisme wil de SP dat Verdrag verwerpen. Daarmee verwerpt de SP dus ook het uitzicht op een sociaal Europa', aldus Van der Linden.

De CDA-senator wees er op dat individuele landen de storm van de globalisering echt niet op hun eentje kunnen weerstaan. Samen in een sterk en verenigd Europa kan dat wel. De kritiek van het CDA op de SP gaat nog verder. 'Met zijn nee tegen Lissabon en dus nee tegen Europa kiest de SP ook nog eens tegen een effectieve aanpak van terrorisme, grensoverschrijdende criminaliteit, klimaatproblemen en energievoorziening', alddus Van der Linden. 'Bovendien is het vreemd dat een partij die zoveel kritiek heeft op de VS zich verzet tegen een betere Europese samenwerking op de gebieden van Defensie en Buitenlandse Zaken. Als het aan de SP ligt blijft Europa dus een verdeeld huis dat internationaal geen enkele vuist kan maken." Het CDA wijst er op dat Europa en dus ook Nederland in de SP benadering grote economische kansen verspeelt. "Dat zal de Nederlandse werknemer hard merken. Dat kost banen en inkomen. Ook daarom is de SP naar de Nederlandse werknemer onverantwoordelijk bezig.'

Het CDA toont zich in het debat een duidelijke voorstander van ratificatie. Met het Verdrag van Lissabon is de EU niet langer alleen een Gemeenschappelijke Markt maar wordt ze ook een Waardengemeenschap. Aanzienlijk democratischer, met effectiever en slagvaardiger besluitvorming, een versterkte rol in de wereld mede ter bevordering van de internationale rechtsorde en een betere taakverdeling tussen de lidstaten en de EU.

---