Gemeente Capelle a/d IJssel

Extra vergadering raadscommissie Dienstverlening maandag 7 juli 2008

De raadscommissie dienstverlening heeft op maandagavond 7 juli vergaderd over het definitieve besluit van het college om de subsidie aan de Capelse Muziekschool per 1 januari 2009 stop te zetten. Tientallen ouders, leerlingen en docenten van de Capelse Muziekschool waren aanwezig in de raadzaal. Voor aanvang van de commissievergadering werden de aanwezigen getrakteerd op muziek.

Er waren drie insprekers: een docente, de algemeen directeur van de stichting OPOCK en een lid van het actiecomité. Het actiecomité pleitte voor samenstelling van een platform met ouders, docenten en gemeente om na te denken over de toekomst van het muziekonderwijs. Het actiecomité heeft 11.092 handtekeningen overhandigd aan wethouder Jacobs.

Tijdens de raadscommissievergadering van 17 juni had wethouder Jacobs toegezegd meteen goed onderbouwd voorstel te komen over de toekomst van het muziekonderwijs in Capelle. Het college stelt nu voor om het muziekonderwijs tot 1 januari 2009 door de Capelse Muziekschool te laten verzorgen. Omdat bij de Muziekschool sprake is van oplopende financiële tekorten, is tot het eind van dit jaar een aanvullend bedrag nodig van
581.000,--. Een externe procesbegeleider wordt aangesteld om de overgang van het muziekonderwijs na 1 januari 2009te begeleiden. Daarnaast stelt het college voor om de openstaande schulden pas eind december 2008 op te eisen.

Het college en de raadscommissie vinden muziekonderwijs en de continuïteit daarvan belangrijk. Wethouder Jacobs heeft gegarandeerd dat leerlingen die per 1 september starten met muziekonderwijs, het hele cursusjaar (tot juni 2009) kunnen afmaken. Vanaf 1 januari 2009 zal het muziekonderwijs hoogst waarschijnlijkheid op een andere manier worden aangeboden. In september van dit jaar zal de wethouder een visie op muziekonderwijs vanaf 1 januari 2009 voorleggen aan de raadscommissie Dienstverlening. Wethouder Jacobs denkt dat het muziekonderwijs gericht op kinderen tot 18 jaar in de toekomst zal bestaan uit: samenspeellessen, individuele lessen met instrument en algemene muzikale vorming. Later dit jaar wil de wethouder ook een visie voor breder cultuuronderwijs met de raadscommissie bespreken.

De leden van de raadscommissie Dienstverlening waren tevreden met het voorstel, maar wilden wel betaalbaar muziekonderwijs en garanties over de continuïteit. Daarnaast vonden de commissieleden het bedrag van 581.000,-- behoorlijk hoog. Dit geld zal de gemeente waarschijnlijk niet meer kunnen terugvorderen, omdat de Capelse Muziekschool zijn financiële verplichtingen aan de gemeente nu al niet meer kan nakomen.

De fracties van PvdA en Leefbaar Capelle wilden dat het bestuur van de Muziekschool zo snel mogelijk aftreedt. Zij overwogen hiervoor een amendement in te dienen tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Capels Belang wilde dat het bestuur aanblijft om de financiële problemen op te ruimen. Raadslid Schaatsbergen zei letterlijk: Laat het bestuur maar op de blaren zitten.

De fracties van SGP en Capels Belang pleitten voor een onafhankelijke procesbegeleider. De SGP wilde dat de wethouder zich maximaal inzet voor het overnemen van de docenten door de een de nieuwe organisatie. De fracties van CDA en GroenLinks wilden graag dat de wethouder een vergelijking maakt met muziekonderwijs in andere gemeenten; een benchmark. De ChristenUnie stelde voor om de Havo voor muziek en dans te benaderen voor het aanbieden van breder cultuuronderwijs.