Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst
Concerncommunicatie
Bezoekadres: Stadhuis
Coolsingel 40 Rotterdam
Postadres: Postbus 70012
3000 KP Rotterdam

Nr. 29

4 juli 2008

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 7 t/m 13 juli 2008

Wethouder Harbers op werkbezoek bij Koninklijke Vopak N.V.

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) brengt maandag 7 juli om 09.00 uur een werkbezoek aan Koninklijke Vopak N.V. in de Rotterdamse haven. Vopak is wereldmarktleider op het gebied van onafhankelijke opslag en aan- en afvoer van vloeibare olieproducten, chemicaliën, plantaardige oliën en vloeibaar gemaakte gassen. Vopak heeft in de Rotterdamse haven verschillende terminals met gespecialiseerde faciliteiten: opslagtanks, aanlegsteigers, laadstations voor tankauto's, pijpleidingen en aansluitingen op het (spoor)wegennet. De terminals van Vopak spelen een centrale rol bij de doorvoer: vanuit de terminal wordt het product per schip, tankwagon, tankauto of pijpleiding naar de eindgebruikers vervoerd. Wethouder Harbers bezoekt tijdens een rondleiding een aantal van deze terminals.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Odie van Eupen,

tel. 010 - 417 38 35 of 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Baljeu geeft startsein buslijnen 63 en 77

Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) geeft maandag 7 juli om 9.30 uur het startsein voor de buslijnen 63 en 77 bij bushalte K op het Zuidplein. De route van buslijn 63 voert door de Rotterdamse wijken Zuidwijk, Pendrecht, Charlois en Carnisse. De lijn gaat ook langs het Zuiderziekenhuis, verzorgingshuizen en de Zuiderbegraafplaats. Sinds mei 2005 reed buslijn 77 niet meer, omdat de TramPluslijn naar Carnisselande deze lijn overbodig maakte. In praktijk leidde het opheffen van deze lijn tot veel rumoer onder de bewoners en winkeliers van deze wijken. Initiatieven van het actiecomité en politieke partijen in de deelgemeente Charlois hebben uiteindelijk geresulteerd in een nieuwe buslijn, die de RET - in opdracht van de stadsregio Rotterdam - met ingang van 7 juli 2008 gaat beheren. De bewoners en winkeliers in de deelgemeente Charlois zien daarmee 'de navelstreng van Zuid' weer terugkeren.

(Meer informatie: RET, Lieke Janssen, tel. 06 - 2506 8062)

Wethouder Geluk opent examenexpositie Hout- en Meubileringscollege

Op dinsdag 8 juli om 14.30 uur opent onderwijswethouder Leonard Geluk de examenexpositie van het Hout- en Meubileringscollege Rotterdam, aan het Erasmuspad 10. De examenkandidaten van alle hout-, meubel- en interieuropleidingen exposeren t/m 10 juli in school hun eigen project waarmee ze hun twee- of vierjarige opleiding hebben afgerond. De expositie bestaat uit diverse, unieke (interieur)ontwerpen en bouwwerken. Een aantal leerlingen wordt genomineerd voor de Innovatie- en Aanmoedigingsprijs van het SVM Innovatiefonds. Het HMC is sinds 1929 de enige mbo vakschool (met onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam) waar alle opleidingen met hout, meubelen of interieur te maken hebben.

(Voor meer informatie: Hout- en Meubileringscollege, Peter van der Arend,

tel. 010 - 285 5555)

Burgemeester Opstelten en wethouder Harbers bij '2008 C40 World Ports Climate Conference'

Burgemeester Ivo Opstelten opent op woensdag 9 juli om 9.00 uur de '2008 C40 World Ports Climate Conference'. Aan deze wereldhavens klimaatconferentie, die op 9, 10 en 11 juli wordt gehouden in Rotterdam, nemen meer dan 50 wereldhavens deel. De opening vindt plaats in De Doelen aan het Schouwburgplein. De wereldhavens zijn uitgenodigd om te praten over maatregelen om het broeikaseffect te verminderen en de luchtkwaliteit in de havens te verbeteren. Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) leidt om 11.15 uur een sessie en paneldiscussie tussen Peter de Wit, (President-directeur van Shell Nederland), Fauzi Bowo (Gouverneur van Jakarta) Ogunlade Davidson (Co-chair van the Working Group III, Intergovernmental Panel on Climate Change). Het onderwerp dat hierbij centraal staat is "Global Climate Change: The Challenges". De wereldhavens klimaatconferentie is verbonden met het Rotterdam Climate Initiative. Dit is het ambitieuze klimaatprogramma waarin de gemeente Rotterdam. DCMR Milieudienst Rotterdam, Deltalinqs en het Havenbedrijf Rotterdam samenwerken om de CO2-uitstoot fors teug te brengen. Rotterdam spreekt met dit initiatief de ambitie uit om in 2025 op zijn grondgebied de CO2-uitstoot met 50 procent te reduceren, ten opzicht van 1990.

(Voor meer informatie: www.portofrotterdam.com of Communicatie afdeling Havenbedrijf Rotterdam N.V., Tie Schellekens, tel. 010 - 252 14 30

of 06 - 53 32 53 34)

Wethouder Baljeu geeft aftrap Verkeersonderneming

Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) geeft woensdag 9 juli om 11.00 uur de aftrap voor de Verkeersonderneming in het stadhuis, aan de Coolsingel 40. De Verkeersonderneming is opgericht door de Rijkswaterstaat Zuid Holland, het Havenbedrijf Rotterdam, de Stadsregio Rotterdam en de gemeente Rotterdam. De onderneming heeft als doel het fileprobleem op de A15 te verminderen, onder andere door doorbreking van de bestuurlijke versnippering rond wegbeheer en mobiliteit. Onderwerpen die door de verkeersonderneming worden opgepakt zijn het dynamisch verkeersmanagement, collectief bedrijfsvervoer, spitsmijden, 24-uurs logistiek, incidentmanagement en samenwerking tussen de diverse wegbeheerders.

(Meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Pieter Bas Simons,

tel. 010 - 417 2161)

Wethouder Bolsius opent 'Lezen in het Groen Terras'

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) opent woensdag 9 juli om 14.20 uur het 'Lezen in het Groen Terras' in de bibliotheek Pendrecht aan het Plein 1953 nr. 192. In het kader van het Groenjaar verzorgt bibliotheek Rotterdam deze zomer bij acht van haar wijkbibliotheken een Groen Terras waar men in de buitenlucht kan genieten van een Groene Collectie, een kopje koffie en elkaars gezelschap. Het idee is gebaseerd op de Reading Room terrassen van de New York Public Library. Op de terrassen worden ook diverse Groene workshops gegeven voor kinderen en volwassenen. Het terras blijft één week staan waarna het vervolgens bij een andere vestiging wordt opgebouwd. Andere wijken die bij hun bibliotheek een terras krijgen zijn Afrikaanderwijk, Alexanderpolder, Delfshaven, Blijdorp, Overschie, Hoogvliet en Lombardijen.

(Voor meer informatie: Communicatie Bibliotheek Rotterdam, tel. 010 - 281 61 24)

Wethouder Schrijer op werkbezoek bij FourstaR

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op woensdag 9 juli van 12.30 tot 14.30 uur op werkbezoek bij FourstaR aan de Albert Plesmanweg 49. De wethouder krijgt een rondleiding in het Arbeids Training Centra, waar hij geïnformeerd wordt over: Inburgering, Antillianen project en Leerwerkprojecten. FourstaR is een landelijk opererend reïntegratiebedrijf. Talent vertalen in haalbare arbeidsmarktmogelijkheden, waarmee deelnemers in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, is de opdracht van FourstaR. FourstaR is actief op het terrein van werk, participatie, mensontwikkeling en zorg, waardoor cliënten en opdrachtgevers op maat een integraal pakket aan diensten en ondersteuning geboden kan worden.

(Voor meer informatie: FourstaR West BV, directeur FourstaR, Dion Jonkers, tel. 010 - 292 1999)

Wethouder Baljeu neemt wachttijdvoorspellers in gebruik

Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) neemt woensdag 9 juli om 14.30 uur wachttijdvoorspellers in gebruik op het kruispunt van de Aert van Nesstraat en de Coolsingel. Hiervoor haalt ze een schakelaar over bij de kast ter hoogte van de McDonald's aan de Coolsingel. De wachttijdvoorspellers zijn bevestigd aan de verkeerslichten en geven aan hoe lang het duurt voordat het licht op groen springt. De wachttijdvoorspellers moeten fietsers en voetgangers ervan weerhouden door rood licht te gaan, waardoor de verkeersveiligheid verbetert.

(Meer informatie: Saskia Bergman, communicatie dS+V, tel. 010 - 489 9678)

Wethouder Geluk bij slotbijeenkomst Opvoeddebatten

Op donderdag 10 juli van 9.00 tot 11.00 uur vindt de officiële slotbijeenkomst Opvoeddebatten plaats in wijkgebouw De Gaffel, aan de Gaffelstraat 63a. Hiermee wordt het opvoedjaar 2007/2008 feestelijk afgerond met ouders, ouderconsulenten, leerkrachten en professionals. Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) geeft een korte terugblik op de opvoeddebatten en geeft aan wat de gemeente met de resultaten gaat doen.

(Voor meer informatie: Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Karin van Reeuwijk, tel. 010 - 891 4454)

Wethouder Kriens start campagne "Met wat extra geld doe ik gewoon mee" voor Rotterdamse 65-plussers

Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijk opvang) is donderdag 10 juli van 10.00 - 11.00 uur op de Waternetsteiger van de Leuvehaven aanwezig bij de aftrap van de campagne "Met wat extra geld doe ik gewoon mee" speciaal gericht op Rotterdamse 65-plussers. Veel ouderen weten niet dat zij recht hebben op extra geld (bijzondere bijstand), bijvoorbeeld de 65+ toeslag. In juli wordt met de campagne aandacht gevraagd voor de regelingen. Na het startsein van de wethouder maken klanten van het ouderenteam een rondvaart door de haven van Rotterdam.

(Voor meer informatie: Christel de Valk, afdeling communicatie SoZaWe,

tel. 010 - 498 5865 of 06 - 2060 0061)

Wethouder Karakus onthult architectuurplaquette bij rijksmonument Jobsveem

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) plaatst donderdag 10 juli om 16.30 uur een architectuurplaquette bij het rijksmonument Jobsveem aan de Lloydstraat, ter hoogte van het bord 'STJOB I'. Hiermee wil de wethouder het historisch belang van het pand nog eens benadrukken. Later die middag wordt het boek 'Jobsveem, een gebouw in beweging' over het gebouw en zijn omgeving in de afgelopen eeuw gepresenteerd en uitgereikt aan de nazaten van de oorspronkelijke opdrachtgever, architect en aannemer. Het voormalige pakhuis Jobsveem ligt direct aan het water van de Nieuwe Maas. Het gebouw is omgevormd tot een uniek wooncomplex met 109 loftappartementen, variërend van ongeveer 75 tot ongeveer 165 vierkante meter.

(Meer informatie: Tosca Zuijdwegt, BAM Vastgoed, tel. 010 - 436 8606)

Wethouder Kriens bezoekt VanHarte Resto

Wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn) bezoekt donderdag 10 juli van 16.30 - 19.00 uur het VanHarte Resto Schiemond, in buurthuis Schiemond, aan de Dempostraat 143. VanHarte is een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor mensen die behoefte hebben om anderen te ontmoeten. Het ideële doel van VanHarte is het voorkomen van maatschappelijk isolement en sociale uitsluiting. VanHarte zet hiervoor laagdrempelige eetgelegenheden op (Resto's) waar buurtgenoten met elkaar in contact worden gebracht onder het motto 'eten, ontmoeten en activeren'. De wethouder maakt kennis met het team, krijgt uitleg over de werkwijze en eet mee met de gasten.

(Voor meer informatie: de heer Ates, Van Harte Resto, tel. 06 - 2171 6410)

Wethouder Karakus opent Mathenesserplein

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) opent vrijdag 11 juli om 11.00 uur samen met portefeuillehouder Cies de Theije (Fysiek deelgemeente Delfshaven) het Mathenesserplein. Tijdens de opening onthult de wethouder de architectuurplaquette bij de poort van het Mathenesserplein. Het plein is in haar oude glorie hersteld. Hiervoor zijn onder andere de paviljoens en de woontorens aan de weerszijden van de Mathenesserbrug gerenoveerd. Ook de wanden aan het Mathenesserplein zijn vernieuwd, waarbij de voorgevels exact vorm gegeven zijn naar het originele ontwerp. Het Mathenesserplein omvat 7000 m² ruimte voor winkels en horeca, 168 koop en huur appartementen en een parkeergarage met circa 250 parkeerplaatsen.

(Meer informatie: Paul Tonkes, Leyten©, tel. 06 - 5119 5268)

Burgemeester Opstelten opent 3e Nacht van Erasmus

Burgemeester Ivo Opstelten opent op vrijdag 11 juli om 22.30 uur de 3e Nacht van Erasmus, in en rond de Laurenskerk en op het Grotekerkplein. Op 11 juli 1536 is Erasmus rond middernacht in Bazel, Zwitserland, gestorven. Het geboortehuis van de humanist en filosoof stond in de omgeving van de Laurenskerk, vlakbij de huidige Nauwe en Wijdekerkstraat, hij werd daar geboren op 28 oktober 1466. Vanaf 22.30 uur vinden in de Laurenskerk voordrachten plaats over eerdere edities van het standbeeld. Daarna vindt de Erasmuswandeling plaats rond de kerk, onder andere langs de plaquette die vorig jaar is onthuld op de locatie van het geboortehuis van Erasmus. Om 24.00 uur wordt een krans gelegd bij het Erasmusbeeld, aansluitend is er een receptie in de Laurenskerk. De nacht van Erasmus eindigt om 01.00 uur.

(Voor meer informatie: Stichting Erasmushuis Rotterdam, mevrouw G. Ploeg,

tel. 010 - 201 4545 of 06 - 2015 7142)

En verder...

is burgemeester Ivo Opstelten op donderdag 10 juli om 8.00 uur aanwezig bij een persontbijt in de Laurenskerk. Het ontbijt is de aftrap van de start van het definitieve ontwerp van een permanente tentoonstelling '5 eeuwen geschiedenis Laurenskerk en de stad Rotterdam'. De tentoonstelling komt eind 2009 in de kooromgang van de kerk te staan.

(Voor meer informatie: directeur Stichting Laurenskerk, dhr. F. Migchielsen, tel. 010 - 413 1494)

noot voor de redactie/