Gemeente Utrecht

Convenant 'Veilig in & om school'

De middelbare scholen in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern willen de veiligheid in en rond school blijven waarborgen en overlast voorkomen. Daarvoor werken zij samen met de gemeente, Politie District Utrecht-West, Openbaar Ministerie en Bureau Halt. Op maandag 7 juli wordt deze samenwerking vastgelegd in het convenant 'Veilig in & om School'. De deelnemende scholen zijn Via Nova College, Leidsche Rijn College en Amadeuslyceum. Namens de gemeente ondertekent Rinda den Besten, wethouder Jeugd, Onderwijs en Volksgezondheid.

Het initiatief voor het convenant is afkomstig van de drie scholen voor het voortgezet onderwijs in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Zij verwachten voor de komende jaren een groeiend aantal leerlingen. Met het afsluiten van dit convenant willen de scholen de veiligheid in en om school ook in de toekomst goed waarborgen.

In het convenant spreken de partijen af hoe zij zich zullen inzetten voor een veilige situatie in en om school. Daarbij gelden de bij wet geregelde uitgangspunten. De school zorgt voor de veiligheid en het welzijn van schoolpersoneel, leerlingen en bezoekers in het schoolgebouw, op het schoolterrein en in de directe omgeving van de school. De politie is verantwoordelijk voor de handhaving van wet- en regelgeving en de openbare orde. Het Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor de strafrechtelijke handhaving. De gemeente draagt zorg voor een samenhangend en integraal veiligheidsbeleid in de wijken.

School ook functie in de wijk
In het convenant staan afspraken tussen de scholen en de politie over het handelen bij acute onveilige situaties in en om school. Er zijn ook afspraken gemaakt over de rol van de school bij de veiligheidsaanpak in de wijk. Hierbij hoort voorlichting over onder meer alcohol- en drugsgebruik, vuurwerk en loverboys/girls. Verder zijn onder meer de taken en rollen van het Openbaar Ministerie, leerplichtambtenaren en Jeugdadviesteams benoemd.

Noot voor de pers:
U bent van harte uitgenodigd voor de ondertekening op maandag 7 juli in Wijkbureau Leidsche Rijn, Verlengde Vleutenseweg 32a. Na de ondertekening vindt voor genodigden een lunch plaats.

Programma
12.15 uur: inloop
12.30 uur: presentatie door Petra Klein, gebiedsmanager Veiligheid Leidsche Rijn, gemeente Utrecht
12.45 uur: woord door Rinda den Besten, wethouder Onderwijs
13.00 uur: ondertekening convenant

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Wijkbureau Leidsche Rijn, Suzette van den Heuvel, 06 - 22 48 63 43.

Bijlage
Convenant 'Veilig in & om school'