Ingezonden persbericht

Datum: 4 juli 2008

Zomer in het Keringhuis:
Expositie over vuurtorens en extra kinderactiviteiten

Hoek van Holland - Naast de Maeslantkering staat het Keringhuis, Publiekscentrum Water in Zuid-Holland. Dit informatiecentrum heeft deze zomer bijzondere activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. Er zijn extra rondleidingen, voor kinderen is er een puzzeltocht en er is een tijdelijke expositie over vuurtorens.

Zomerperiode: Puzzeltochten en rondleidingen
De zomerperiode bij het Keringhuis loopt van 7 juli t/m 31 augustus. Voor de kinderen zijn er in de zomerperiode puzzeltochten, waarbij kinderen vragen moeten beantwoorden over de Maeslantkering en over waterbeheer. Deze zijn gratis af te halen bij de balie in het Keringhuis.

Daarnaast zijn er in de zomerperiode extra instaprondleidingen, welke geschikt zijn voor alle leeftijden. Tijdens de rondleiding krijgt u uitleg over waterbeheer in Zuid-Holland en over de Maeslantkering bij onder meer een bewegende maquette. De rondleiding wordt afgesloten met een bezoek aan het buitenterrein van de indrukwekkende Maeslantkering. De rondleiding duurt 90 minuten. De kosten bedragen E 3,60 per volwassene en E 1,70 per kind (4 t/m 12 jaar). Dit zijn de data waarop instaprondleidingen zijn: 7, 9, 12 t/m 14, 16, 17, 19 t/m 21, 25 t/m 28 en 30 juli en op 1 t/m 4, 6, 8 t/m 11, 13, 15 t/m 18, 20, 22 t/m 30 en 31 augustus. In het weekend beginnen de rondleidingen vaak om 11.30, 13.30 en 15.00 uur. Ook buiten de zomerperiode zijn er instaprondleidingen voor zowel jong als oud. Tijden van rondleidingen zijn altijd onder voorbehoud, de meest actuele tijden van de rondleidingen kunt u zien op de website www.keringhuis.nl.

Expositie over vuurtorens
De kust vormt de afscheiding tussen land en zee. Eeuwenlang hebben vuurtorens dienst gedaan als baken en wegwijzer voor schepen. Kunstenaar Frans Room uit Wormerveer heeft een serie zeefdrukken gemaakt over de vuurtorens van Nederland. Niet alleen vuurtorens, ook havenlichten, peilhuizen, kapen en scheepswerfjes betrok hij bij zijn project. In het Keringhuis hangt een selectie van zijn werk over de Nederlandse vuurtorens. Deze tentoonstelling is te zien tot 30 augustus in het Keringhuis.

Vuurtoren van Ameland (door Frans Room)

In de tentoonstelling worden op elf zeefdrukken verschillende vuurtorens belicht. De omgeving van strand, dorp en duinen spelen hierin een belangrijke rol. Ook de vuurtoren van Rotterdam en het lichtpunt bij Hoek van Holland hangt in de expositie. De expositie roept de sfeer op van de plaatsen aan de kust die bij deze vuurtorens horen.

Frans Room heeft een passie voor de sporen van de mens in het landschap. Al jaren houdt hij zich bezig met het vastleggen van bedreigde landschappen, waaronder de Zaanstreek waar hij opgegroeid is. Na verschillende series lichtobjecten (op popfestivals), etsen, kleuretsen, collages en aquarellen is hij in 1995 begonnen met een serie zeefdrukken over vuurtorens in Nederland. Deze collectie omvat meer dan 160 werkstukken. Een kleine selectie hiervan hangt op dit moment in het Keringhuis. De tentoonstelling is een mooie aanvulling op de permanente expositie, die over waterbeheer gaat en over de Maeslantkering.

Praktische informatie
De tijdelijke expositie is te bezichtigen van 7 juli t/m 30 augustus 2008 in het Keringhuis (bij de Maeslantkering)
Adres: Havennummer 882, Hoek van Holland. De openingstijden van het Keringhuis zijn ma t/m vr 10.00-16.00 uur en za, zo en feestdagen van 11.00-17.00 uur. De toegang tot het Keringhuis en tot de expositie is gratis.

Over het Keringhuis, Publiekscentrum Water
Het Keringhuis, Publiekscentrum Water in Zuid-Holland, is een leuk en leerzaam informatiecentrum waar je meer te weten kunt komen over water(beheer) en over de Maeslantkering. In het Keringhuis, Publiekscentrum Water, participeren Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland. De toegang tot het informatiecentrum is gratis en het Keringhuis is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, op zaterdag, zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur.
In het Keringhuis is een restaurant aanwezig. Vanuit dit restaurant heeft u een uniek uitzicht op de Nieuwe Waterweg en op de Maeslantkering. Dit restaurant is alle dagen geopend, behalve op maandag.

Over de Maeslantkering
Imposante witte constructies torenen uit boven het vlakke land bij Hoek van Holland: de Maeslantkering is een opvallend baken langs de Nieuwe Waterweg. De kering heeft twee waterkerende 'deuren', die bij stormvloed in een keer de 360 meter brede Nieuwe Waterweg afsluiten. De deuren zijn bij normaal weer geparkeerd in dokken in de oevers en laten zeeschepen ongehinderd passeren. Het bouwwerk is bijna even groot als de ongeveer 300 meter hoge Eiffeltoren. Nooit eerder is er een stormvloedkering gebouwd met zulke grote beweegbare onderdelen. De Maeslantkering is samen met Hartelkering het sluitstuk van de Deltawerken.

Het Keringhuis, Publiekscentrum Water

Nieuw Oranjekanaal 139

3151 XL Hoek van Holland
telefoon: 0174 - 511 222

email: info@keringhuis.nl
internet: www.keringhuis.nl
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -