Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Per abuis is vanmiddag een onjuiste versie gestuurd. Hier volgt de juiste versie. Excuses voor het ongemak.

ANWB: slecht besluit rond kilometerprijs

Den Haag, 7 juli 2008

De ANWB heeft geen goed woord over voor het besluit van de Kamer dat provinciale opcenten mogen worden versleuteld in de kilometerprijs.

De ANWB is groot voorstander van de kilometerprijs die op een eerlijke manier de kosten voor de mobiliteit verdeelt onder automobilisten. Wie veel rijdt betaalt straks meer, degene die niet veel rijdt minder. Daarvoor worden de Motorrijtuigenbelasting (MRB) en de belasting op nieuwe auto's (BPM) afgeschaft. Dit kan op steun van de ANWB rekenen. Maar zeer tegen de zin van de ANWB, heeft de Kamer toestemming gegeven nu ook de provinciale opcenten te versleutelen in de kilometerprijs.

Provinciale opcenten zijn in principe geen autobelasting. Het uitgangspunt van deze belasting is de plaats waar het kenteken van de auto geregistreerd staat. Het is te meer een onbegrijpelijke keuze van de Kamer omdat de provincies ook de mogelijk krijgen ter vervanging van de provinciale opcenten voor hun ingezetenen een nieuwe belasting te introduceren.

Het lijkt er nu op dat de automobilist en burger door dit besluit van de Kamer slechter af zullen zijn. De automobilist zal per gereden kilometer meer betalen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Ook het omslagpunt van het jaarkilometrage, wanneer de automobilist ten opzichte van de bestaande situatie minder zal gaan betalen, komt daarmee lager te liggen. De automobilist betaalt zo de rekening voor gewenst gedrag. Zoals minder rijden, betekent minder files wat beide goed is voor een beter milieu.

De ANWB had liever gezien dat het systeem van betalen per gereden kilometer niet nodeloos ingewikkeld wordt gemaakt. Een organisatie als de ANWB rekent het tot haar taak op te komen voor de belangen van haar leden en ze te informeren over de inhoud en de consequenties van politieke besluiten. Dit besluit en de wijze waarop de politiek ze heeft genomen zijn niet uit te leggen.

In het najaar zullen voorstellen worden gedaan voor een nieuw belastinggebied voor provincies en wordt de kilometerprijs vastgelegd in een wet. De ANWB vindt het besluit van de Kamer onbegrijpelijk en zal na de zomer met de Kamer in gesprek gaan om te bereiken dat automobilisten niet extra gaan betalen.