GroenLinks Rotterdam
GroenLinks pleit voor hoogbouweffectrapportage

Rotterdam, 7 juli 2008

GroenLinks wil dat er bij bouwplannen hoger dan 70 meter voortaan een hoogbouw effectrapportage (HER) wordt gedaan. Daarbij moeten windeffecten, schaduwwerking en de gevolgen voor de openbare ruimte in kaart worden gebracht. Raadslid Arno Bonte doet dit voorstel in het kader van het Rotterdamse binnenstadsplan, dat veel nieuwe hoogbouwplannen bevat.

Hoge gebouwen horen volgens Bonte bij Rotterdam, 'maar in het verleden hebben we te vaak plompverloren wolkenkrabbers neergezet, zonder rekening te houden met de effecten voor de omgeving'. De HER kan daar verandering in brengen. 'Het is leuk als de skyline van Rotterdam nog rijker wordt, maar nog belangrijker is het dat het er op de grond fraaier op wordt. Wat ons betreft wordt er alleen gebouwd als een hoog gebouw ook een toegevoegde waarde heeft voor de omgeving waarin het staat'.

In 2006 nam de Rotterdamse gemeenteraad al een motie van Groenlinks aan om bij toekomstige hoogbouw te zorgen voor een levendige plint (de eerste twee verdiepingen van een gebouw). Met de HER kunnen de effecten van de plint vooraf in kaart worden gebracht. Ook wordt dan vooraf duidelijk of er windhinder op schaduwoverlast door een gebouw wordt veroorzaakt.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 247 59 207