Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

MET HET PLAATSEN VAN DE VERGULDE WINDVAAN OP HET SCHEEPVAARTHUIS IS HET

GRAND HOTEL AMRÂTH AMSTERDAM VOLTOOID

Amsterdam, 7 juli 2008 - Ter gelegenheid van het gereedkomen van het Grand Hotel Amrâth Amsterdam is de opnieuw vergulde windvaan in de vorm van een zeilschip teruggeplaatst. Tevens zijn de vlaggen van de oorspronkelijke scheepvaart-maatschappijen gehesen. Het deluxe vijfsterren hotel omvat 165 kamers en suites. Bij de bouw zijn de authentieke details zoveel mogelijk behouden.

Zeilschip als windvaan
Op woensdag 2 juli 2008 is op het torentje van Grand Hotel Amrâth Amsterdam de windvaan aangebracht. De windvaan is een antieke driemaster, die al van oudsher het dak sierde. Deze is, opnieuw verguld, terug geplaatst ter definitieve afronding van de bouwfase, waarin het vijfsterrenhotel de afgelopen jaren verkeerde.

Scheepvaartmaatschappijen
Daarnaast zijn op vrijdag 4 juli de vlaggen gehesen van de zes scheepvaartmaatschappijen die het Scheepvaarthuis ooit bevolkten. Tot deze scheepvaartmaatschappijen behoren de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij, de Java - China - Japan - Lijn, de Koninklijke West - Indische Maildienst, de Stoomvaart Maatschappij Nederland, de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij en de Nieuwe Rijnvaart Maatschappij. Op vrijdag is door de familie van Eijl het glas geheven met de aannemers, Jurriens Bouw, Rijndorp, Palet en Thermos die, o.l.v. de heer L. Roelofsen van KBS, die de verbouwing en restauratie van het Scheepvaarthuis tot luxueus vijfsterrenhotel hebben uitgevoerd.

Amsterdamse School
Het plaatsen van de windvaan en het hijsen van de vlaggen vond plaats op het dak van het in 1916 voltooide pand, dat karakteristiek is voor de Amsterdamse School. General Manager Marcel Bosman is er trots op: "We hebben de logo's van de scheepvaart-maatschappijen die hier zaten, waaronder de KNSM als grootste, in het archief teruggevonden. Op basis daarvan hebben we de vlaggen laten maken. Die vormen een belangrijk onderdeel van de rijke historie van het Scheepvaarthuis en van de stad Amsterdam."

Spraakmakend interieur Ray Kentie, Gertie Bierenbroodspot en Christie van der Haak
Hoofd architect Ray Kentie, bijgestaan door kunstenares Gertie Bierenbroodspot en stoffen ontwerpster Christie van der Haak, is verantwoordelijk voor de geraffineerde aankleding van het interieur van het hedendaagse Grand Hotel Amrâth Amsterdam. Bij de realisatie destijds van het monumentale Scheepvaarthuis - oorspronkelijk ontworpen door architect J.M. van der Mey terwijl de broers Van Gendt voor de techniek en het casco zorgden - waren ook de bekende Amsterdamse School ontwerpers M. de Klerk en P.L. Kramer nauw betrokken. De speciaal gebakken stenen, ramen met glas-in-lood, siersmeedwerk, fraai exotisch hardhout uit de 'koloniën',... Het beste was bij wijze van spreken nog niet goed genoeg.

Rijksmonument
In 1981 verliet de laatste rederij het Scheepvaarthuis, twee jaar later betrok het GVB, het Amsterdamse stedelijk vervoerbedrijf, het gebouw. De familie van Eijl, beleggers in vastgoed, kocht het gebouw in 1998. "Met de werkzaamheden om van het rijksmonument een hotel te maken zijn we in 2005 begonnen. Er is door de eigenaar in samenwerking met de aannemers en hun ambachtslieden enorm veel zorg besteed aan de renovatie van het gebouw. De details zijn volledig in oude glorie hersteld. Met het symbolisch plaatsen van de windvaan en het hijsen van de vlaggen, is de voltooiing van de renovatie nu een feit. Amsterdam is een prachtig hotel rijker in een ongelooflijk mooi historisch pand, "a world of luxury & art". Het is net als een Rembrandt, een kunstwerk waar iedereen van kan genieten," aldus commercieel directeur Stephan van der Meulen van Amrâth Hotels.

Amrâth Hotels & Restaurants
Ambiance, élégance en raffinement zijn de sleutelwoorden van de 15 hotels van de Amrâth hotelgroep. Deze sterk groeiende Nederlandse keten beschikt met haar karakteristieke vier- en vijfsterrenhotels over 1.200 ruime en comfortabele kamers en biedt met een omzet van 32 miljoen euro werk aan zo'n 450 enthousiaste en servicegerichte medewerkers. Nieuw geopend en spraakmakend is het Grand Hotel Amrâth Amsterdam, gevestigd in het oude Scheepvaarthuis dat krap een jaar na de opening in juni 2007 al een prominente rol speelt in het rijtje van de Amsterdamse tophotels. Alle Amrâth hotels liggen op en beneden de lijn Alkmaar - Nijmegen, met een statutaire vestiging in Maastricht. De hotelgroep inclusief vastgoed is in handen van de familie van Eijl. Zie voor meer informatie www.amrathamsterdam.com en www.vaneijl.nl.



Ingezonden persbericht