Radboud Universiteit Nijmegen

Radboud Universiteit zet wetenschappelijke publicatie Mifare Classic Chip door

De Radboud Universiteit Nijmegen trekt de wetenschappelijke publicatie van prof. Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging, over gebreken aan de Mifare Classic Chip niet terug. Ze wacht het kort geding dat NXP, producent van de chip, tegen de universiteit heeft aangespannen met vertrouwen af. De universiteit acht een publicatieverbod in strijd met de academische vrijheid van onderzoek en maatschappelijk ongewenst.

In maart toonden onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen, onder leiding van prof. Bart Jacobs, aan dat de Mifare Classic Chip zoals die wordt gebruikt in toegangspassen en de OV-chipkaart ernstige tekortkomingen vertoont. Vanwege haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft de universiteit de Rijksoverheid en NXP direct vertrouwelijk op de hoogte gesteld van de resultaten van het onafhankelijk onderzoek naar de Mifare Classic Chip. De minister van binnenlandse zaken heeft vervolgens de problemen met de chip bekend gemaakt en ook gemeld dat de universiteit haar onderzoek op termijn zou publiceren. De onderzoekers hebben sinds maart bewust geen verdere details over de onvolkomenheden van de chip bekend gemaakt om belanghebbenden, waaronder NXP, de kans te geven de nodige maatregelen te nemen.

Inmiddels is het wetenschappelijk artikel onder leiding van prof. dr. Bart Jacobs gereed en door deskundigen beoordeeld als een artikel van grote wetenschappelijk waarde. Het bewijst op wetenschappelijke wijze hoe en waarom de Mifare Classic Chip te kort schiet. De publicatie is voorzien in oktober tijdens een congres in Spanje. Het artikel is ook naar NXP verzonden. NXP heeft vervolgens bezwaren kenbaar gemaakt tegen de publicatie. De Radboud Universiteit heeft welwillend aangeboden om via arbitrage te laten oordelen over de datum van publicatie. NXP heeft dit voorstel niet aanvaard en kiest voor de weg van een kort geding om de publicatie van het wetenschappelijk artikel en andere uitlatingen over de tekortkomingen van de Mifare Classic Chip te verbieden.

De Radboud Universiteit ziet een kort geding met vertrouwen tegemoet. De universiteit heeft zorgvuldig gehandeld. Een publicatieverbod brengt de academische vrijheid van onderzoek, waaronder de vrijheid van publicatie, in geding. Het is de wettelijke taak van een universiteit op onafhankelijke wijze onderzoek te doen en daarover te publiceren. Wetenschappelijk onderbouwde resultaten van onderzoek moeten vrij hun weg naar de samenleving kunnen vinden. Ook de resultaten van een onderzoek naar de digitale beveiliging. Het is een maatschappelijk belang dat aangetoonde kwetsbaarheden in beveiligingssystemen, zoals in de Mifare Classic Chip, verifieerbaar worden gepubliceerd. Zo kunnen passende maatregelen genomen worden en kan de beveiligingstechnologie zich verder ontwikkelen.

Noot voor de redactie,