Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders geeft spoedcursus aan klimaatambassadeurs

07 jul 2008 | Minister Koenders gaf maandagmiddag op het strand van Noordwijk een laatste spoedcursus over klimaat aan zeven Nederlandse jongeren, die zich vanaf nu FairClimate ambassadeurs mogen noemen. FairClimate is het klimaatprogramma van de interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking ICCO.
foto: Peter van Beek (ICCO)

De zeven jongeren gaan het komende jaar in Nederland aandacht vragen voor de klimaatverandering, veroorzaakt door het Westen, die de armoede van de mensen in ontwikkelingslanden vergroot.

"Het is van belang dat er niet alleen met de grote spelers aan tafel wordt gezeten maar dat er vooral gesproken wordt met de landen die er het meest onder te lijden hebben", aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

De jongeren volgden de afgelopen maanden de ambassadeurs academie bij ICCO, waar onderwerpen als interculturele communicatie, bossenproblematiek in Brazilië en teambuilding aan de orde kwamen. In augustus reizen de klimaatambassadeurs naar Brazilië om te praten over klimaatverandering met onder anderen indianen in een bedreigd reservaat.

Na terugkomst zullen de ambassadeurs het komende jaar in Nederland aandacht vragen voor wat wij als consument in een rijk westers land kunnen doen tegen de invloeden van klimaatverandering in armere landen.

De klimaatambassadeurs beginnen hun werkzaamheden op dezelfde dag dat in Japan de G8-conferentie begint. De wereldleiders van de G8 spreken over klimaatveranderingen en de armoede in Afrika.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl