Nederlandse Zorgautoriteit


Menzis doet maximale inspanning om de continuïteit van zorg te waarborgen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft van Menzis vernomen dat continuïteit van zorg in de regio's Groningen en Gelderland is geregeld. Het zorgkantoor heeft alert gehandeld en direct aanvullende afspraken met kleine thuiszorgorganisaties gemaakt ten behoeve van de continuïteit van de zorg.

Meavita, een grote thuiszorginstelling in Groningen en Gelderland heeft per vandaag een algehele cliëntenstop afgekondigd. Het zorgkantoor Menzis heeft na de melding over deze algehele cliëntenstop, direct contact opgenomen met de NZa.

De NZa heeft de situatie in de regio's direct onderzocht. De NZa heeft bij de instelling informatie over de financiële situatie opgevraagd. Dit om de handelwijze van deze zorgaanbieder te beoordelen, omdat het bericht van Meavita tot onrust bij clienten heeft geleid.

De NZa heeft vandaag met Menzis gesproken. Menzis is als zorgkantoor verantwoordelijk voor de AWBZ-zorg in Groningen en Gelderland en dient er op toe te zien dat aan patiënten de noodzakelijke zorg wordt verleend. Dat geldt zeker voor acute zorg. Meavita moet de contractuele verplichtingen nakomen. De NZa gaat ervan uit dat het zorgkantoor Menzis daarop actief zal toezien.

De NZa heeft met Menzis afgesproken dat zij in nauw overleg blijven over de feiten en omstandigheden in de regio's. Aan Meavita worden vooralsnog geen extra middelen ter beschikking gesteld, omdat er geen indicatie is dat extra geld het probleem oplost. Voor de langere termijn kan er een probleem ontstaan als Meavita de cliëntenstop handhaaft, omdat deze aanbieder zo'n groot marktaandeel heeft. De NZa heeft toegezegd aan het zorgkantoor om de herschikking rondom de budgetrondes goed te laten verlopen en daarbij hulp te bieden.

Meavita heeft vandaag een bestuurlijk overleg met de NZa aangevraagd. Dat gesprek zal als het aan de NZa ligt deze week plaatsvinden.