Ingezonden persbericht


DWARS: doorgeslagen privatisering leidt tot patiëntenstop

Zojuist heeft DWARS, GroenLinkse jongeren, het bericht bereikt dat in de provincies Groningen, Gelderland en Overijssel twee grote thuiszorgorganisaties geen nieuwe klanten meer aan zullen nemen. De patiëntenstop zou het gevolg zijn van het feit dat de AWBZ-pot voor 2008 leeg is en de instellingen geen geld krijgen om nieuwe thuiszorgpatiënten aan te nemen. De verwachting is dat de komende tijd meer thuiszorgaanbieders zullen volgen. DWARS vindt deze ontwikkeling onacceptabel.

Een jaar geleden is de Wet op Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) ingevoerd. De thuiszorg is geprivatiseerd en gemeenten moeten middels een Europese aanbesteding instellingen selecteren die binnen hun gemeente thuiszorg mogen leveren. Op deze wijze worden thuiszorginstellingen gedwongen onderling te concurreren. Voor de betreffende thuiszorginstellingen had dit tot gevolg dat zij continu geld moeten toeleggen op de zorg die zij leveren. Volgens DWARS hebben zorginstellingen hierdoor twee keuzes die beide zorgbehoevenden niet ten goede komen: besparen op de kwaliteit van de zorg die geleverd wordt; of duurdere zorg aanbieden die niet voor iedereen toegankelijk is. 'Voor de thuiszorginstellingen is het tegenwoordig zaak om zo goedkoop mogelijk hun product op de markt te slijten, met als gevolg dat er moet worden ingeleverd op de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg. De patiëntenstop van de twee thuiszorgorganisaties in Groningen, Gelderland en Overijssel is hier een pijnlijk voorbeeld van,' aldus Jesse Klaver, voorzitter van DWARS, GroenLinkse jongeren.

De patiëntenstop heeft grote gevolgen. Zorgbehoevende ouderen uit de betreffende provincies moeten nu bij andere thuiszorgleveranciers aankloppen. Het is nog maar de vraag of deze instellingen door de patiënten gevonden kunnen worden, en ook of deze instellingen dezelfde kwaliteit kunnen leveren voor eenzelfde, betaalbare prijs. Kunnen deze instellingen de stroom van nieuwe patiënten wel aan? Of leidt dit opnieuw tot een stop? DWARS hoopt dat de patiëntenstop vanuit de twee thuiszorginstellingen wordt aangegrepen om de WMO om te toveren in een wet die burgers werkelijk kan motiveren en iedereen laat participeren, dat de overheid een actievere rol gaat innemen. De overheid moet er ook op toezien dat de getroffen maatregelen de juiste uitwerking hebben. En ze moet er de hand in houden dat alle mensen die een beroep doen op de zorg, deze ook gemakkelijk en betaalbaar kunnen krijgen. 'Het is streven naar een juist evenwicht, waarvoor een halt op de privatisering in de thuiszorg nodig is. De huidige concurrentiestrijd tussen zorginstellingen zorgt ervoor dat thuiszorginstellingen zich financieel over de kop werken of gaan bezuinigen op de kwaliteit van de zorg,' aldus Klaver, 'Op deze manier komt een primair recht op zorg op losse schroeven te staan en dit is voor ons als GroenLinkse jongeren onacceptabel.'


---

Noot voor redacties,