GroenLinks in de Europese Unie

Prioriteiten Straatsburgweek 7 tot 10 juli 2008

Maandag 7 juli 2008

Voedseladditieven, rapporten Westlund, Murko en Doyle

Het Europarlement debatteert over een pakket met maatregelen voor de toelating van voedselingrediënten. Kathalijne Buitenweg is tevreden over het voorstel, omdat het een hoge bescherming van de volksgezondheid kent. Over de toelating van ingrediënten wordt beslist op basis van het voorzorgsbeginsel. Als niet uitgesloten kan worden dat een ingrediënt onschadelijk is, dan kan het ook niet toegelaten worden. Ook moeten producten met kleurstoffen die kunnen leiden tot hyperactiviteit en concentratieproblemen bij kinderen, als waarschuwing op het etiket vermeld worden. Buitenweg is schaduwrapporteur op de nieuwe richtlijn over voedseletikettering. Zij vindt het dan ook belangrijk dat ouders op deze risico´s worden gewezen. Het liefst ziet GroenLinks een verbod op schadelijke stoffen in producten, maar een vermelding op een etiket is in vergelijking met de huidige situatie toch een stap vooruit.

Dinsdag 8 juli 2008

Opnemen van de luchtvaart in emissiehandel, rapporteur Liese

Het Europarlement debatteert over het voorstel om de luchtvaart op te nemen in de Europese handel in emissierechten. De emissies van de luchtvaartsector zijn sinds 1990 verdubbeld. Kathalijne Buitenweg is er groot voorstander van om de emissies in de luchtvaartsector terug te dringen, maar vindt dat het voorstel van rapporteur Liese wel een flink stuk aangescherpt moet worden. Zo pleit ze voor het veilen van emissierechten vanaf het begin af aan en voor het toestaan van minder uitstoot dan dat de rapporteur voorstelt. Volgens Buitenweg is het verder belangrijk dat de scheepvaart nu ook snel in de emissiehandel wordt opgenomen. In het klimaat- en energiepakket dat de Europese Commissie op 23 januari presenteerde is daarvoor helaas geen voorstel opgenomen.

Afghanistan, rapport Brie

Het Europees Parlement stemt over een verklaring over Afghanistan. Joost Lagendijk vindt dat het voorstel belangrijke problemen uit de weg gaat. Zo moet het EP zich duidelijk uitspreken tegen Operation Enduring Freedom (OEF), de vooral Amerikaanse "terroristenjacht" die tot nu toe geen effect heeft gesorteerd. OEF opereert zonder dat van tevoren toestemming wordt gevraagd aan de Afghaanse regering en maakt daarbij teveel burgerslachtoffers. Ook wil Lagendijk dat het EP zich uitspreekt tegen het wegvoeren van gevangen buitenlandse strijders naar geheime gevangenissen op onbekende locaties. Deze door de VS uitgevoerde praktijken komen sporadisch aan het licht. Ze gaan ook vaak gepaard met berichten over martelingen en langdurige detentie zonder aanklacht. Lagendijk zal zich er voor inzetten om deze punten tijdens de stemming alsnog in de verklaring te krijgen. Op initiatief van de Groenen is wel opgenomen dat de internationale operaties in Afghanistan beter gecoördineerd moeten worden met de Afghanen. Ook vindt Lagendijk het positief dat de verklaring het exorbitante verschil tussen het beperkte budget van de internationale gemeenschap voor wederopbouw en de veel hogere kosten van de internationale militaire operaties noemt.

Voorwaarden voor de toegang tot aardgasnetwerken, rapport Paparizov

Sinds 1999 is er een Europese markt voor gas. Althans op papier. In de praktijk blijkt dat bedrijven vaak slecht toegang hebben op de netwerken in andere lidstaten. Volgens Kathalijne Buitenweg is het belangrijk dat er snel eerlijke concurrentie komt op de Europese gasmarkt. Gas en kool concurreren met elkaar. Gas is een stuk minder vervuilend dan kool. Ook met het oog op onze klimaatambities is het daarom belangrijk om de Europese gasmarkt te verbeteren, zodat gas ook economisch een goed alternatief wordt voor kool.

Woendag 9 juli 2008

China en de Olympische Spelen, verklaring van de Commissie en de Raad

Op initiatief van de Groenen debatteert het Europees Parlement met de Europese Commissie en de Europese Raad over China en de komende Olympische Spelen. Joost Lagendijk vreest dat er in de aanloop van de Olympische Spelen geen verbetering van de mensenrechtensituatie te bespeuren is. In de afgelopen maanden zijn weer een groot aantal Chinezen opgepakt, omdat zij kritiek uitoefenden op het overheidsbeleid. Ook de onafhankelijke blogger Zeng Jinyan en haar man milieuactivist Hu Jia, die vorig jaar door het Parlement werden genomineerd voor een belangrijke prijs voor de mensenrechten, worden constant lastiggevallen door de geheime politie. De persvrijheid die de Chinese overheid had beloofd aan internationale media wordt ook nog steeds niet gerespecteerd, volgens Lagendijk. Zo kon maar een beperkte selectie journalisten verslag doen van de strak georganiseerde fakkeltocht door Tibet. GroenLinks vindt daarom dat politici de openingceremonie van de Spelen niet moeten bijwonen.


--------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa