Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht datum:
7 juli 2008
nummer:
43
|                                                                              |
Capelle pakt nachtelijke overlast aan

De gemeente Capelle aan den IJssel neemt maatregelen om de nachtelijke overlast van jongeren op het Cruyff Court in de wijk 's-Gravenland in te perken. Zo wordt onder meer de Mosquito ingezet om het bezoek van de jongeren 's nachts onaantrekkelijk te maken. Burgemeester Joke van Doorne doet ook een beroep op de ouders van de jeugd die tot diep in de nacht op het veldje rondhangt.

Maatregelen van de gemeente
Overdag is het Cruyff Court een succesvolle voorziening waar veel jongeren goed gebruik van maken. De problematiek speelt zich vooral 's nachts in het weekend af. Om de situatie bij het Cruyff Court zo snel mogelijk weer naar ´normaal´ te laten gaan heeft de gemeente een aantal maatregelen genomen. Zo is de straatverlichting gedimd, zijn (tijdelijk) bankjes weggehaald, zijn er afvalbakken geplaatst en geldt er een alcoholverbod op alle speelveldjes. Daarnaast voert de politie 's nachts extra surveillances uit in de buurt van het Cruyff Court en spreekt jongeren aan op hun gedrag. Verder zet de gemeente 's nachts de Mosquito in. De Mosquito is een apparaat dat een irritant hoge toon afgeeft die vrijwel alleen jongeren onder de 25 jaar horen. De inzet van het apparaat blijkt een effectief middel in de bestrijding van hangjongeren. Het geluid is af te stemmen op 20 meter nauwkeurig, zodat het de huizen in de omgeving niet kan binnendringen. Het apparaat wordt door een tijdklok alleen 's nachts ingezet.

Brief aan de bewoners
De overlast in de nachtelijke uren wordt vooral veroorzaakt door jongeren uit de buurt van het Cruyff-Court. Mede daarom vindt Van Doorne het zo belangrijk om samen met de buurtbewoners tot een oplossing te komen. In een brief roept zij ouders op om hun kinderen niet te laten rondhangen op deze nachtelijke tijdstippen. "'s Nachts op straat rondhangen is niet normaal, hier moeten ouders hun verantwoordelijkheid nemen" aldus Van Doorne. De burgemeester nodigt de bewoners aanstaande donderdag uit om mee te praten over het onderwerp.