Successen bij inburgeringsexamens ROC van Amsterdam

07/07/2008 08:31

ROC van Amsterdam

In het eerste halfjaar van 2008 heeft het ROC van Amsterdam (ROCvA) 218 inburgeringsexamens bij haar cursisten afgenomen. Onder deze examens zijn 180 panelgesprekken, tien combi-examens en 28 assessments.Van de geëxamineerden slaagde ruim 85 procent voor het examen.

De drie vormen van inburgeringsexamens bieden een keuzemogelijkheid aan de cursisten. Bij een panelgesprek spreekt de kandidaat eerst een kwartier lang over zijn of haar portfolio, om er vervolgens vijftien minuten over te schrijven. Legt de kandidaat een combi-examen af, dan verzamelt hij vijftien bewijzen van praktijksituaties zoals museumbezoek, een ouderavond op school of het beurtbalkje in de supermarkt, en doet hij vervolgens drie assessments. Dat zijn taken met lees-, schrijf-, en spreekopdrachten. De cursist die kiest voor de assessments, doet er een zestal van, zonder zijn portfolio in het examen te betrekken.

Van de meer dan tweehonderd examenkandidaten heeft ruim 85 procent het examen met goed gevolg afgelegd. Het ROCvA wil daarbij benadrukken dat de 180 kandidaten hun examen hebben gehaald ondanks de vele onduidelijkheden bij de start van de inburgering nieuwe stijl. De opleidingsinstelling is zeer verheugd met het resultaat. In samenwerking met de gemeente doet het ROCvA er de komende tijd alles aan om meer cursisten hun examen te laten behalen.

Een van de kandidaten die is geslaagd, is Yvonne Mensah. Yvonne is 20 jaar, komt uit Ghana en heeft in haar vaderland negen jaar onderwijs gevolgd. Ze werkt als schoonmaakster en wil graag een vervolgopleiding doen om aan het werk te gaan in een administratieve functie. Drie jaar geleden is Yvonne naar Nederland gekomen.

Een medecursiste van Yvonne Mensah is Charanjeet Kaur. Charanjeet is 34 jaar en komt uit India. Daar heeft zij twaalf jaar op school gezeten. De Indiase is opgeleid tot naaister en werkt momenteel als kamermeisje. Haar droom is om ooit peuterleidster te worden. Charanjeet woont sinds 2006 in Nederland.

Het ROCvA organiseert opleidingen Educatie & Inburgering op zeven examenlocaties in Amsterdam, Hilversum, Hoofddorp, Amstelveen en Uithoorn. De opleidingen in Amsterdam herbergen twee locaties voor interne ROCvA-kandidaten. De derde is bestemd voor externe kandidaten.