Ingezonden persbericht


Persbericht:

Helft van de Nederlandse CIO s is niet betrokken bij beslissingen op bestuursniveau

Onderzoek van Progress Software toont kloof aan tussen IT en business

Rotterdam, 7 juli 2008 Onderzoek van Progress Software toont aan dat Nederland op Europees niveau gemiddeld scoort voor wat betreft betrokkenheid van CIO s bij besluiten op raad van bestuur-niveau. De studie wijst uit dat 50 procent van de Nederlandse CIO s lid is van een raad van bestuur. Frankrijk loopt op dit terrein voorop met 69 procent van de CIO s in het hoogste managementorgaan. In Duitsland is dat 42 procent. Het onderzoek vond plaats onder 500 CIO s, senior IT-managers en IT-afdelingshoofden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de CIO vaak pas bij strategische processen betrokken wordt als zakelijke keuzes al gemaakt zijn. Slechts in 10 procent van de gevallen worden bedrijfsstrategieën alleen afgetekend als de de IT-organisatie zich eraan heeft verbonden. In 45 procent van de gevallen stellen bedrijven strategieën vast en schakelen ze vervolgens de IT-organisatie in om de uitvoering te verzorgen. Dit is opvallend, omdat volgens de ondervraagden in Nederland 40 procent van de businessstrategieën een IT-element bevat.

Volgens Giles Nelson, Director of Technology EMEA bij Progress Software, staat door deze situatie de innovatie onder druk. Innovatie is een proces waarbij IT en business samen moeten werken. Doordat slechts de helft van de CIO s in de raad van bestuur zit, is het niet mogelijk deze keuzes weloverwogen te maken. Gezien de huidige uitdagende economische situatie, moet IT centraal staan in elke bedrijfsstrategie. De helft van de Nederlandse bedrijven laat de personen die het best kunnen oordelen over de potentie van technologie, buiten dit beslissingsproces.

De meest zorgelijke uitkomst van het onderzoek is dat 66 procent van de respondenten zegt dat gebrek aan begrip tussen de business en IT de groei van, en meer efficiency in het bedrijf in de weg staat.

Het onderzoek geeft ook aan dat het SOA-concept volgens de respondenten flexibel inspeelt op hun actuele problematiek. 65 procent van de respondenten geeft aan dat ze een SOA-strategie hebben ontwikkeld.

SOA lost het integratiedilemma op doordat deze technologie bedrijven in staat stelt te communiceren en real-time inzicht oplevert over alle activiteiten binnen de organisatie. Met efficiënte systemen, meer inzicht en samenwerking tussen afdelingen kunnen CIO s en CEO s beter samenwerken. Ook neemt de kans toe dat een CIO toetreedt tot de raad van bestuur, omdat de CEO ziet welke cruciale rol business development vervult en hoe innovatie mogelijk is , zegt Nelson.

Onderzoek
Het onderzoek in opdracht van Progress Software is in maart 2008 uitgevoerd door Vanson Bourne Research. 500 grote Europese bedrijven in verschillende sectoren zijn ondervraagd over hun IT-activiteiten. Het ging om bedrijven die actief zijn op het gebied van financiële dienstverlening, productie, professionele dienstverlening, retail, telecommunicatie, reizen, en transport en logistiek.

Over Progress Software Corporation
Progress Software Corporation levert applicatie-infrastructuursoftware voor de ontwikkeling, implementatie, integratie en het beheer van zakelijke applicaties. Doelstelling van het bedrijf is om de IT-voordelen te optimaliseren en de complexiteit en total cost of ownership te minimaliseren.

Ingezonden persbericht