Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 7 juli 2008

Programma Noorderzon Performing Arts Festival 2008

Sinds vrijdag 4 juli is de website van Noorderzon met bijna het hele festivalprogramma gevuld. Speciale aandacht is er dit jaar voor werk uit Italië. Onder de titel `News from Italy' presenteert het festival nieuw en recent werk van (jonge) theatermakers uit dit Zuid-Europese land. In dit kader verwelkomen we voorstellingen van de gezelschappen Fanny & Alexander, Santasangre, Motus, Pathosformel, Teatrino Clandestino en TPO.
Andere zaken in het programma die meteen in het oog springen zijn het kersverse werk van Nature Theater of Oklahoma (Romeo and Juliet en Rambo Solo), de nieuwste voorstellingen van Circa en Chunky Move, een ontroerende voorstelling van Betontanc & Umka.vl, het documentaire theater van Rimini Protokoll, de prachtige beeldtaal van Mpumelelo Paul Grootboom, de wereldpremière van de nieuwe monoloog van Mike Daisey en de bejubelde nieuwste choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui die Noorderzon samen met de Stadsschouwburg Groningen presenteert in het kader van hun 125 jarig bestaan. Enkele van de vele prikkelende namen in het (al dan niet gratis) muziekprogramma zijn José González, Slagsmålskluben, The Dodo's, Angus & Julia Stone, Adam Green, World/Inferno Friendship Society en Tinariwen.

Bijzonder en nieuw is dat Noorderzon dit jaar samen met stichting Prime een serie concerten van hedendaagse muziek presenteert. Deze `Nachtconcerten' van Ensemble Klang, het Balanescu Quartet en BL!NDMAN worden gegeven op bijzondere locaties als de Der Aa-kerk en de Nieuwe Kerk in de binnenstad van Groningen.
Maar uiteraard is er nog meer. Veel meer zelfs. Muziektheater, een burlesque late-night show, animatiewerk, locatietheater, dans, een uitgebreid filmprogramma, prachtige kindervoorstellingen en ­workshops, poëtische performances en beeldende kunst ­ alles van kosmopolitische wereldburgers van ver én dichtbij!

Magazine en kaartverkoop
Het allesomvattende festivalmagazine wordt vanaf eind juli verspreid. Vanaf maandag 4 augustus is het mogelijk te reserveren voor het grootste deel van het programma en vanaf maandag 18 augustus is de kiosk in het Noorderplantsoen geopend alwaar gereserveerde kaarten kunnen worden afgehaald en kaarten kunnen worden gekocht. Kijk op de website van Noorderzon voor het gehele programma, achtergronden en informatie over reserveren en kaartverkoop ­ www.noorderzon.nl.

Noorderzon is een elfdaags jaarlijks terugkerend Performing Arts Festival in het prachtige Noorder- plantsoen en op vele nabijgelegen stadslocaties (DownTown) in Groningen. Noorderzon is in de loop der jaren uitgegroeid tot het onbetwiste hoogtepunt van de culturele zomer in Groningen. Het programma bestaat uit theater, dans, muziek, beeldende kunst, multimedia en circus ­ in een mix van gratis en betaalde voorstellingen. Het legt een sterke nadruk op internationaal werk en een accent op werk met wortels in het noorden ­ met als speciale voorkeur cross-over werk. Het festival is spectaculair en confronterend, beeldend en ontroerend ­ en altijd verrassend.