Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Roemenen slechtste betalers

Bedrijfsleven in Oost-Europa voldoet onvoldoende aan Europese betalingsstandaarden

Amsterdam, 7 juli 2008 - Bedrijven in Oost-Europa voldoen onvoldoende aan de criteria die zówel Oost- als West-Europese bedrijven aan betalingsgedrag stellen. Dat concludeert kredietverzekeraar Atradius in haar onderzoek 'Betalingspraktijken in Centraal en Oost-Europa'. Vooral Roemenië, Polen en Hongarije springen eruit in negatieve zin. Het betalingsgedrag in deze landen wordt vaak als matig tot slecht omschreven. De post openstaande vorderingen als percentage van het balanstotaal is vaak te hoog en - in het geval van Polen en Roemenië - blijft vijf tot zeven procent van alle facturen onbetaald.

Atradius voerde het onderzoek uit onder ruim 1.200 bedrijven in Polen, Tsjechië, Slowakije, Roemenië en Hongarije. Daarnaast komt ook Oostenrijk in haar hoedanigheid van belangrijkste toegangspoort naar landen in Midden- en Oost-Europa in het onderzoek aan bod. "Oost-Europa is een belangrijke markt voor het bedrijfsleven in West-Europa. Alleen al vanuit Nederland exporteren we jaarlijks voor ruim 21 miljard euro naar deze zes landen. Wereldwijd verzekert Atradius bijna 30 miljard euro aan openstaande vorderingen op de onderzochte landen. Het is een markt die weliswaar kansen biedt, maar ook vaak gepaard gaat met risico's. Zo is in Oost-Europa minder sprake van een juridische traditie waarmee bedrijven mogelijke claims kunnen afdwingen. Soms is zelfs geen sprake van faillissementswetgeving", licht Bert Bruning, directeur van Atradius Nederland toe.

Roemenië en Polen
Roemenië en Polen zijn landen waar sprake is van een gebrekkige of ronduit slechte betalingsmoraal. Dat gaat vooral op voor Roemenië, waar de betalingspraktijken door meer dan de helft van de respondenten wordt omschreven als matig tot slecht. Poolse respondenten geven in 27 procent van de gevallen aan niet tevreden te zijn over het betalingsgedrag van hun landgenoten.

Daarnaast is de post openstaande vorderingen als percentage van het balanstotaal met 76 procent in Roemenie uitermate hoog. West-Europese bedrijven laten normaliter percentages zien van rond de 10 procent afhankelijk van de branche waarin ze actief zijn. Polen volgt op afstand met een nog steeds hoge 36 procent. "Het hoge aandeel van uitstaande vorderingen in Roemenië en Polen toont aan dat kredieten van leveranciers verreweg als de meest eenvoudige en goedkope vorm van kredietverlening worden beschouwd. Dit wijst erop dat Roemeense banken zeer restrictieve voorwaarden hanteren voor kredietverlening", aldus Bruning.

Vreemde eend in de bijt
Hongarije is enigszins een vreemde eend in de bijt. Veel West-Europese ondernemers beschouwen Hongaarse bedrijven namelijk als goede betalers. Zij stellen zelfs dat Hongaarse bedrijven de vergelijking met de uitstekende betalingsmoraal in Duitsland kunnen doorstaan. Hongaarse bedrijven zijn echter een stuk minder positief over het betalingsgedrag van hun eigen landgenoten. Drie op de tien vindt het betalingsgedrag matig tot slecht. Bruning: "Deze discrepantie toont aan dat buitenlandse handelspartners de risico's in Hongarije sterk onderschatten. De perceptie van Hongaarse ondernemingen bevestigt onze mening dat de economische situatie in het land steeds verder verslechtert." Zo gingen vorig jaar liefst 165 op de 10.000 bedrijven in Hongarije failliet, terwijl dit aantal in heel Europa slechts 67 en in Nederland 87 faillissementen betrof."

Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk
Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk laten heel andere cijfers zien dan hun buurlanden. Enerzijds is het percentage openstaande vorderingen als percentage van het balanstotaal er in lijn met het West-Europese gemiddelde (respectievelijk 10, 13 en 14 procent). Daarnaast wordt de betalingsmoraal in de drie landen eveneens een stuk beter beoordeeld. Oostenrijk spant de kroon. Slechts 9 procent van de respondenten vindt het betalingsgedrag er 'matig'.

Over Atradius

Atradius is een vooraanstaande kredietverzekeraar met premie-inkomsten van 1,8 miljard euro per jaar en een mondiaal marktaandeel van 31 procent. Het bedrijf verzekert jaarlijks handel ter waarde van 450 miljard euro tegen het risico van wanbetaling en biedt tal van producten, variërend van kredietverzekeringen tot incasso. Met 3.900 medewerkers en meer dan 160 kantoren in 40 landen, heeft Atradius toegang tot kredietinformatie van meer dan 52 miljoen ondernemingen op basis waarvan 22.000 kredietlimietbeslissingen per dag genomen worden. Atradius heeft een A rating (vooruitzicht stabiel) van Standard & Poor's en A2 (vooruitzicht stabiel) van Moody's.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht