Ingezonden persbericht




p e r s b e r i c h t

Tour du Monde
Chris de Bode

17 mei t/m 7 september 2008 27 maart 2008

Eerst Parijs zien en dan sterven. Deelnemen aan de Tour de France is de ultieme droom van iedere wielrenner. Overal ter wereld koersen renners met dat doel voor ogen. Met `Tour du Monde' presenteert de Kunsthal een overzicht van veel minder bekende wielerrondes die fotograaf Chris de Bode in Colombia, Cuba, Senegal, Eritrea, Qatar en China maakte. De Bode portretteert de landen waar de wielerrondes verreden worden, de bezwete lijven, de valpartijen en de ontlading bij de finish. Beelden die, waar ook ter wereld hetzelfde zijn en bij de wielersport horen, maar gemaakt op onbekende locaties met anonieme hoofdrolspelers.

Bijzondere wielerfotografie
Chris de Bode beoefent geen standaard wielerfotografie. Zijn camera richt zich doorgaans niet op de finish, de kopgroep of het peloton, maar op de toeschouwers langs de kant van de weg en de omgeving van het parcours. In Colombia passeren de renners streng kijkende agenten en een gereed staande tank. In Cuba staan turnsters in een volgepakt stadion opgesteld in een geometrische figuur en zwaaien ze met vlaggen om de sporters te verwelkomen. In Senegal koersen de deelnemers langs wonderschone natuur. In Qatar stuiven de fietsers door het stof van de woestijn, nagekeken door een groepje vrouwen in boerka. Een enkele keer zijn de sporters zelf onderwerp van De Bode's foto's. Hij fotografeert ze voor of na hun race, geknield in de kerk of gutsend van het zweet neergeploft naast de fiets.

Wielerronden zonder wereldfaam
De Tour de France is het wielerevenement van het jaar, dit strak geregisseerde mediaspektakel toont Frankrijk op zijn best. De Bode legt de wielersport vast op plaatsen waar renners met wereldfaam ontbreken. Zijn foto's tonen een ander beeld van de landen waar de wielerrondes plaatsvinden. In het spoor van het peloton wordt zowel het natuurschoon als ook de armoede en de onherbergzaamheid van bepaalde routes zichtbaar. Ook het uiterlijk van de toeschouwers langs het parcours wisselt voortdurend, in Eritrea zijn de vrouwen gesluierd, in China zijn ze gekleed in korte rokjes. Hoewel het onderscheid tussen de landen groot is, stemt het passeren van de fietsers in hun kleurrijke tenues het publiek overal vrolijk en lijkt men dagelijkse beslommeringen even te vergeten.

Chris de Bode
Chris de Bode is sinds de jaren negentig werkzaam als documentair fotograaf. Zijn werk verschijnt in tal van bladen, waaronder De Pers, National Geographic en Liberacíon. De Bode fotografeert voor diverse hulporganisaties wereldwijd. Hij wint verschillende prijzen o.a. in enkele categorieën van de Zilveren Camera. In 2000 ontvangt hij een World Press Award. Eerder maakte De Bode fotoreportages van de Tour de France en de Giro d'Italia.

Publicatie
Bij uitgeverij Mets & Schilt verschijnt de tweetalige publicatie `Tour du Monde, Colombia, Cuba, Senegal, Eritrea, Qatar, China' (ISBN 978 90 5330 556 0, Engels en Nederlands, hardcover) met een voorwoord van wielerdeskundige en Radio 1 verslaggever Jeroen Wielaert.

Bestellen:

Tour du Monde
Tour du Monde
C. de Bode