Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 7 juli 2008

Dit is een gezamenlijk persbericht van VPRO en NWO

Wie is de knapste familie van Nederland?

De Nationale Wetenschapsquiz gaat weer op zoek naar de knapste familie van Nederland. In zes voorrondes worden 6 families afzonderlijk aan de tand gevoeld. Doel? Een plek in de finale waarin de twee beste familieteams gaan strijden om de eretitel. De presentatie van de quiz ligt weer in handen van Leon Verdonschot.


*** Voorrondes met familieteams ***
Welke familie heeft de slimste leden en wordt de knapste familie van Nederland? Tijdens een selectiedag worden zes familieteams uitgekozen die kans maken op de eretitel en een ontdekkingsreis. Per uitzending zal één familie laten zien wat ze kan. Dit wordt beoordeeld door een panel van wetenschappers. Naast het beredeneringsvermogen, worden ook de creatieve en cognitieve vaardigheiden van de families beproefd. De twee families die in de voorrondes de hoogste scores halen, nemen het tegen elkaar op in de finale, die met kerst wordt uitgezonden.


*** Oproep ***
De familieteams die mee willen dingen voor een plaats in de voorrondes dienen te bestaan uit drie aan elkaar gerelateerde familieleden in de eerste graad (bijv. vader, dochter) of tweede graad (bijv. opa, neef, tante, aangetrouwd). Aangemelde families worden uitgenodigd voor de selectiedag van NWO en VPRO op 5 oktober op het Mediapark in Hilversum.

Om mee te kunnen doen verwachten we van elk team de volgende gegevens: 1) Naam, adres, geboortedata en familierelatie van de teamleden. 2) Een korte kernachtige beschrijving wat het team van de quiz, en van zichzelf bij de quiz verwacht. 3) Een spannende wetenschappelijk vraag.
4) Een foto van het team.

Aanmeldingen dienen schriftelijk of per e-mail op 1 september 2008 binnen te zijn bij VPRO. Adres: VPRO, De knapste Familie van Nederland, Postbus 11, 1200 JC Hilversum, e-mail de knapstefamilievannederland@vpro.nl. De voorwaarden en het aanmeldingsformulier zijn te vinden op de website: www.deknapstefamilievannederland.nl.

Nationale Wetenschapsquiz
De Nationale Wetenschapsquiz is een jaarlijks terugkerend programma van de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De vragen van de Nationale wetenschapsquiz en de Nationale Wetenschapsquiz Junior staan vanaf zaterdag 29 november in bijna alle dagbladen, de VPRO-gids en op internet.


---
Nadere informatie:

- www.deknapstefamilievannederland.nl


- Kim van den Wijngaard (NWO, Voorlichting en Communicatie)
- t.: +31 (0)70 344 0542, wijngaard@nwo.nl


- Avital Lievendag (NWO, Voorlichting en Communicatie)
- t.: +31 (0)70 344 0573, lievendag@nwo.nl


- Joris van Hees (VPRO, persvoorlichting)

- t.: +31(0)35 671 2374, pers@vpro.nl

08-21

###

Aanmelden en afmelden voor deze e-mailservice via www.nwo.nl/perslijst. Doorgeven van adreswijzigingen via nwo_nieuws@nwo.nl.


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag

Persvoorlichters: nwo_nieuws@nwo.nl
t: +31(0)70 344 0713; perstelefoon buiten kantooruren: +31 (06) 1235 1603